Pulp Fiction (1994)


Această super-producţie a apărut în 1994 şi reprezintă probabil cel mai reuşit film al lui Quentin Tarantino. Cu toate că în mediatizarea filmului Tarantino a fost creditat atât cu scenariul cât şi cu regia, el nu a realizat scenariul de unul singur. A fost ajutat în acest sens de către Roger Avary. Trebuie aşadar „să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului”.

În ciuda celebrităţii şi valorii incontestabile a acestui film, Pulp Fiction nu a reuşit să obţină Oscarul decât pentru cel mai bun scenariu. A mai obţinut însă premiul cel mare la Cannes, lucru care nu este chiar de lepădat.

Scenariul este tipic pentru Tarantino, toate filmele sale având personaje foarte interesante, jafuri odioase, dialoguri fascinante şi crime violente. Iar Pulp Fiction nu duce lipsa acestor elemente.  Povestea este împărţită pe 3 fire narative cu personaje şi evenimente ce se leagă între ele. De altfel ordinea scenelor nu este cea cronologică, iar acest lucru face ca filmul să fie şi mai interesant adăugând un strop de suspans.
Aşadar acţiunea filmului îi urmăreşte pe Vincent Vega şi Jules (doi asasini notorii), Butch Coolidge (un boxer), Mia (soţia unui mafiot) şi un cuplu de jefuitori.

Pulp Fiction este cu siguranţă filmul ce l-a adus pe Quentin Tarantino în prim planul cinematografiei. Până la acest punct el se făcuse remarcat prin Reservoir Dogs şi scenariul din True Romance. Dar această peliculă i-a ridicat mult „ştacheta”, iar în prezent el este considerat de multă lume drept cel mai bun regizor. Nu aş fi chiar de acord cu această etichetă pentru simplul motiv că Tarantino este specializat doar pe un anumit gen de film, producţiile sale având teme similare. Iar ca să fii întradevăr considerat drept cel mai bun regizor trebuie ca aria de lucru să fie mai complexă. Dar Tarantino este încă tânăr şi are foarte mult timp la dispoziţie să-şi îmbunătăţească Cv-ul.

Distribuţia filmului este una de excepţie conţinând actori precum Tim Roth, John Travolta, Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Christopher Walken şi Harvey Keitel. Prestaţia acestora este foarte bună, fiind apreciată şi de către criticii de specialitate. Spre exemplu John Travolta, Samuel L. Jackson şi Uma Thurman au primit câte o nominalizare la Oscar pentru prestaţia lor. De asemenea rolurile din Pulp Fiction le-au revigorat cariera lui John Travolta şi Bruce Willis. Primul dintre aceştia face cu ocazia acestui film poate cel mai bun rol al său. Acelaşi lucru l-aş putea spune şi despre Samuel L. Jackson.
Printre aceşti actori de marcă se mai află şi regizorul Quentin Tarantino, care face o apariţie cameo. El nu se află la prima apariţie într-un film mai apărând şi în rolul lui Mr. Brown în Reservoir Dogs.

Pulp Fiction este aşadar un film excepţional. Iar dacă sunteţi interesaţi de munca lui Tarantino şi nu ştiţi cu ce film să începeţi, această peliculă este cea mai potrivită. Şi acum ca să nu mai tergiversez inutil trebuie să afirm că Pulp Fiction e un film ce nu trebuie ratat!

Nota IMDB: 8.9

Nota Movie Feeds: 10

  1. 1 noiembrie 2010
  2. 1 noiembrie 2010
  3. 1 noiembrie 2010
  4. 20 august 2012

Lasă un comentariu