Inglorious Basterds (2009)


Inglorious Basterds sau „Ticăloşi fără glorie”, aşa cum am văzut că e tradus numele pe la noi, e cel mai nou film al lui Quentin Tarantino. Cel mai bun regizor în viaţă după părerea multora. Păcat însă de acest film. Inglorious Basterds e o cruntă dezamăgire. De la omul care a creat Reservoir Dogs şi Pulp Fiction mă aşteptam la mai multe.

Comando-ul Inglorious Basterds este format doar din evrei şi este condus de Aldo Raine. Scopul său este uciderea a cât mai mulţi nemţi şi totodată răspăndirea panicii în Germania nazistă. De partea cealaltă a baricadei se află colonelul Hans Landa, renumit pentru abilitatea sa de a descoperi şi „anihila” evreii. Acesta se află pe urmele Shosannei, o tânără evreică care a reuşit în trecut să scape din mâinile lui Landa. În mare cam aceasta ar fi povestea filmului.

Trebuie să recunosc că imediat cum am aflat că Tarantino va face un film despre al Doilea Război Mondial mi-am pus ceva semne de întrebare. Dar mi-am zis că Tarantino rămâne acelaşi indiferent de temă şi că va face încă un film genial. Din păcate nu a fost aşa şi cred că era mai bine să rămână la filmele cu gangsteri care l-au consacrat.

Dar de ce spun că Inglorious Basterds e un film prost? Păi pentru că Tarantino îşi bate joc de ceea ce a însemnat al Doilea Război Mondial. El a tratat subiectul cu o lejeritate debordantă, ca şi cum ar fi descris o simplă descindere a unei bande într-o bancă. Inglorious Basterds nu poate fi considerat din păcate decât o parodie. Pe lângă asta i-a descris pe nemţi ca pe nişte oameni fără scrupule, fără pic de omenie. Este de la sine înţeles că naziştii au fost nişte oameni îngrozitori, dar nu şi întreaga populaţie a Germaniei. Înţeleg că ei au pierdut războiul, dar nu sunt de acord că trebuie terfeliţi în asemenea fel.

Însăşi existenţa unui asemenea comando format din evrei dornici de răzbunare este îndoielnică. Că să nu mai spun că a reuşit să-i facă pe săracii „ticăloşi bastarzi” să pară mai îngrozitori decât naziştii. Prezenţa unei bâte de baseball printre armele „bastarzilor” şi obiceiul lor de a-şi scalpa victimele este ridicol. Nu văd semnificaţia folosirii acestora.

Ar mai fi multe aspecte negative de adăugat, dar cred că aş strica „plăcerea” vizionării acestei „bijuterii” de film.

Acum să trecem la plusuri. Unul dintre acestea îl reprezintă personajele. Câteva dintre ele sunt foarte reuşite. În special cel al colonelului Landa. Cu toate că nu respectă întocmai tiparul unui ofiţer nazist, acesta este unul dintre cele mai bine conturate personaje. Dacă vă pot da un motiv să vedeţi filmul, atunci acesta este, Landa. Aş mai fi trecut la plusuri şi dialogul, dar acesta este unul care se pliază mai degrabă unui film de genul Pulp Fiction sau Reservoir Dogs. Dar poate că de dragul vremurilor trecute acest lucru se poate trece cu vederea.

Distribuţia filmului este una de excepţie şi este formată din actori precum Diane Kruger, Brad Pitt, Melanie Laurent, Christoph Waltz, Daniel Brühl, Til Schweiger, August Diehl şi Eli Roth. Prestaţia acestora a fost în mare una foarte bună, remarcându-se în special Christoph Waltz (care după părerea mea este vedeta filmului), Daniel Brühl şi August Diehl. Recomand de asemenea ca aceştia să fie urmăriţi şi pe viitor. Prezenţa lui Brad Pitt în acest film este una aproape obscură, cu toate că mă aşteptăm ca el să joace un rol mai important. De asemenea prestaţia sa este ori una foarte proastă ori această impresie se datorează rolului pe care îl joacă.

Cu toate că aşteptările pe care le aveam de la acest film erau foarte mari acum mă văd nevoit să-l cataloghez drept o cruntă dezamăgire, deşi producătorii (şi chiar însuşi Tarantino) l-au descris drept epic.

Nota IMDB: 8.5

Nota Movie Feeds: 5

Reclame
    • Andrei
    • 6 decembrie 2009

    nu merita chiar nota 4 dar nici 8.5…undeva la mijloc 😀

  1. i-am dat 4 pentru ca m-a dezamagit total. dar poate ca am fost totusi prea drastic. asa ca am sa-i dau pana la urma o nota de „trecere” 🙂

  1. 1 noiembrie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: