Un Long Dimanche De Fiançailles (2004)


Un Long Dimanche De Fiançailles este un film francez apărut în 2004, regizat de Jean-Pierre Jeunet. Scenariul este semnat de către Guillaume Laurant şi Jean-Pierre Jeunet şi are la bază cartea cu acelaşi nume a lui Sébastien Japrisot.

Filmul are o poveste pe cât de simplă, pe atât de încâlcită. Manech este trimis pe front să lupte în Primul Război Mondial, dar unde este până la urmă condamnat la moarte. Mathilde, logodnica sa, nu ia în seamă vorbele celor din jur şi începe o investigaţie pentru a-şi găsi iubitul. În această cercetare se bazează pe intuiţia sa, dar şi moştenirea părinţilor.

Un Long Dimanche De Fiançailles este un film incredibil ce reuşeşte să combine două teme diferite, cea a războiului şi cea a dragostei. Din acest motiv filmul aduce în acelaşi timp cu Saving Private Ryan şi cu Le Fabuleux Destin D’Amelie Poulain. Totuşi filmul nu se vrea o copie a celor două capodopere, ci doar încearcă să le folosească drept inspiraţie. De aici vine şi realismul scenelor de război precum şi stilul inconfundabil al precendentei capodopere a lui Jeunet.

Cinematografia filmului este una deosebită încântând în mod excepţional spectatorul. Creatorii acestui film ne arată poate încă o dată că nu e nevoie de efecte speciale senzaţionale sau de imagini create pe calculator pentru a delecta spectatorul. Nu este nevoie decât de o cameră şi de o imaginaţie bogată. Poate că unii dintre cei mai extravaganţi creatori de film ai momentului (da, mă refer mai ales la James Cameron) ar trebui să ia o lecţie de la cei ce s-au ocupat de cinematografia acestui film. Nu degeaba Un Long Dimanche De Fiançailles a primit două nominalizări la Oscar pentru cinematografie şi regie artistică. Dar poate că ar fi meritat mai multă atenţie totuşi.

Distribuţia filmului conţine o serie de actori francezi cunoscuţi precum Audrey Tautou, Dominique Pinon, Gaspard Ulliel, André Dussollier, Ticky Holgado, Marion Cotillard, Albert Dupontel şi Jean-Claude Dreyfuss. Pe lângă aceştia se mai adaugă şi celebra actriţă americană Jodie Foster. Aceasta face un rol bun, arătându-şi versatilitatea şi abilitatea de a vorbi limba franceză fără probleme. Audrey Tautou este din nou la înălţime, aşa cum ne-a obişnuit. Dominique Pinon este deja un actor obişnuit cu filmele lui Jean-Pierre Jeunet, fiind distribuit în toate filmele acestuia. Gaspard Ulliel face şi el un rol foarte bun, fiind premiat cu un César pentru distincţia de cel mai promiţător tânăr actor francez. Marion Cotillard a primit de asemenea un premiu César pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar. Însă nu doar aceştia au fost la înălţime, deoarece întreaga distribuţie merită felicitată pentru muncă depusă.

Nota IMDB: 7.8

Nota Movie Feeds: 10

  1. 26 octombrie 2010

Lasă un comentariu