Micmacs à tire-larigot (2009)


După o pauză de 5 ani regizorul francez Jean-Pierre Jeunet se întoarce cu un nou film, Micmacs À Tire-Larigot. Acesta a fost lansat la sfârşitul anului trecut, iar la scenariul său au colaborat atât Guillaume Laurant cât şi Jeunet. De altfel cei doi au mai lucrat şi la scenariul filmului Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain.

Chiar dacă în copilărie a suferit un şoc destul de puternic din cauza dispariţiei premature a tatălui său, Bazil nu duce lipsă de evenimente bizare nici la maturitate. O întâmplare destul de ciudată îi schimbă total viaţa ducându-l la graniţa acesteia cu moartea. Totuşi pentru el acesta nu este însă sfârşitul căci descoperirea unor noi prieteni îl ajută să se pună pe picioare. Curând el va începe punerea în practică a unui plan de a se răzbuna pe cei ce l-au făcut să sufere. Bineînţeles în această operaţiune este ajutat de către noii săi prieteni.

Poate că numele de Jean-Pierre Jeunet nu spune prea multe unora. El este cunoscut lumii întregi mai degrabă drept regizorul filmului Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain. Iar acest lucru cred că este destul pentru a-l recomanda drept un regizor de succes. Pe lângă acest extraordinar film el a mai regizat şi Delicatessen, Un Long Dimanche De Fiançailles, Alien Resurrection şi The City Of Lost Children. Dintre acestea Amélie este bineînţeles filmul ce i-a adus celebritatea. Dar aceasta vine şi cu un preţ. De obicei după ce reuşeşti să creezi o capodoperă lumea se aşteaptă să continui pe aceeaşi linie, dar acest lucru este foarte greu de realizat. Este de apreciat totuşi modul în care Jeunet a trecut de primul obstacol, Un Long Dimanche De Fiançailles (primul său film după Amélie) fiind un real succes. Însă parcă nu pot spune acelaşi lucru şi despre Micmacs.

În alegerea echipei de actori, Jeunet nu avea cum să nu înceapă cu Dominique Pinon. Acesta a făcut parte din toate filmele celebrului regizor francez şi nu avea cum să-l rateze tocmai pe acesta. Pe lângă Pinon din distribuţie mai fac parte Dany Boon, André Dussollier, Nicolas Marié, Yolande Moreau, Julie Ferrier, Jean-Pierre Marielle, Marie-Julie Baup, Omar Sy şi Michel Crémadès. Este fascinant modul în care Jeunet îşi alege distribuţia. În fiecare dintre filmele sale actorii au făcut o treabă foarte bună demonstrând că sunt alegerea perfectă. La fel este cazul şi în ceea ce priveşte această producţie.

Micmacs este un film bunicel, dar care parcă este cu puţin sub nivelul filmelor lui Jeunet. Acesta nu renunţă la celebrul său stil, punând în continuare în evidenţă cinematografia şi coloana sonoră. Scenariul pare a nu mai transmite aceleaşi emoţii ca în filmele precedente, dar străluceşte prin ingeniozitate. Un alt punct slab al filmului este acela că nu reuşeşte să dezvolte personajele aşa cum ar trebui. Ele sunt prezentate superficial de-a lungul filmului şi îşi pierd astfel din importanţă. În final cred că Micmacs ar obţine mai multe bile albe, dar nu trebuie uitate nici depunctările. Suferă aceeaşi soartă precum Shutter Island, dar are avantajul că nu este la fel de comercial.

Nota IMDb: 7.3

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: