The Negotiator (1998)


Danny Roman este o persoană obişnuită, cu o slujbă periculoasă. Este negociator în cadrul poliţiei din Chicago. Duce o viaţă normală, flirtând cu moartea în fiecare zi, dar fiind foarte mândru de slujba sa. Însă cu toate acestea viaţa avea să-i ia o turnură neaşteptată după ce partenerul său avea să fie ucis. Acesta abia îi dezvăluise informaţii importante ce vizau întreaga secţie de poliţie în care lucrau. Dar ca totul să i se prăbuşească în cap, este acuzat de moartea lui. Fiind foarte sigur de nevinovăţia sa, Danny merge la inspectorul ce se ocupă de cazul său pentru a lămuri problema. Dar aici lucrurile scapă de sub control şi Danny se transformă din negociator în „răufăcător”, făcând schimb de tabere.

Deşi prezintă similitudini cu filmul prezentat anterior, Pride and Glory, cred că The Negotiator este mai consistent şi reuşeşte să îşi maximizeze punctele tari. Lucru ce Pride and Glory n-a reuşit să facă. Cele două filme au un subiect relativ asemănător, dar diferă prin desfăşurare.

Filmul nu duce lipsă de momente de tensiune sau de răsturnări de situaţie. Acestea sunt foarte bine conturate, aducând filmului o notă de suspans. De asemenea dialogul este unul foarte bine gândit. Este rapid dar la subiect, fără prelungiri inutile. Iar dacă nu veţi fi foarte atenţi, riscaţi să pierdeţi firul.

Actorii îşi fac şi ei meseria, aproape auto depăşindu-se. Spre exemplu, Samuel L. Jackson face după părerea mea cel mai bun rol al său după cel din Pulp Fiction. Kevin Spacey face şi el un rol mare, ceea ce nu ar trebui să ne mai mire. Din distribuţie mai fac parte David Morse, Ron Rifkin, John Spencer, J.T. Walsh şi Paul Giamatti. Trebuie să recunosc că după acest film am rămas cu o impresie bună legată de Paul Giamatti. Nu degeaba se spune că ar fi unul dintre cei mai buni actori de rol secundar. Evoluţia sa merită aşadar urmărită şi pe viitor.

Toate aceste amănunte, mai mult sau mai puţin importante, fac din The Negotiator un film de acţiune foarte bun. Cred totodată că ar trebui luat reper de filmele de gen din ziua de azi.

Regizorul acestui film este F. Gary Gray. Un nume necunoscut pentru majoritatea dintre noi, el a mai regizat filme precum A Man Apart, The Italian Job, Be Cool sau Friday. Anul acesta a lansat încă un film, Law Abiding Citizen, film ce urmează să ruleze şi în cinematografele de la noi. Un alt lucru interesant despre F. Gary Gray este acela că este regizorul a mai multe videoclipuri. El a lucrat de-a lungul carierei alături de Ice Cube, Outkast sau R. Kelly. Acesta sigur este un detaliu picant despre omul din spatele lui The Negotiator.

Nota IMDB: 7.2

Nota Movie Feeds: 8

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu