Heima (2007)


Cu toate că Heima nu este un film în adevăratul sens al cuvântului, merită cu siguranţă atenţia destinată unuia. Filmul urmăreşte seria de concerte organizată de către Sigur Rós în 2006 la întoarcerea în Islanda dintr-un turneu mondial. Aceste concerte au fost organizate în locuri pe cât de obscure, pe atât de frumoase şi au fost destinate oamenilor simpli, ce în prealabil probabil că nici n-au auzit de Sigur Rós. De aceea locaţia şi data concertelor a fost ţinută secretă.

Pe lângă muzica sublimă a celor patru islandezi, Heima reprezintă şi o încântare vizuală. Frumuseţea naturii şi simplitatea vieţii sunt perfect transpuse pe film de către realizatori. Heima nu doar ajută la creşterea popularităţii Sigur Rós, dar face şi publicitate Islandei fără a avea neapărat această intenţie. Pur şi simplu frumuseţile acestei ţări nu pot fi ignorate. Dar poate că mai interesant de atât este modul în care oamenii de acolo reuşesc să păstreze o balanţa între viaţa materială, natură şi tradiţii. Islanda reprezintă unul dintre puţinele locuri fascinante rămase pe Pământ. Izolarea de care se bucură este cu siguranţă unul dintre factorii importanţi care duc la această atmosferă. Războaiele şi capitalismul au fost astfel oprite de această barieră naturală.

Aşa cum îl descrie şi unul dintre membrii formaţiei, acest turneu reprezintă un fel de tribut adus ţării natale şi naturii. Iată aşadar şi mentalitatea ce compune Sigur Rós. O formaţie ce nu face muzică pentru bani sau pentru faimă. De altfel ei au şi declarat că se simt foarte stânjeniţi de toate formalităţile pe care o formaţie modernă trebuie să le întreprindă. În acest mod plăcerea de a cânta şi a compune se pierde undeva în momentul în care trupa devine celebră. Totuşi se pare că lucrurile nu stau la fel şi când vine vorba de Sigur Rós. Dragostea lor pentru muzică şi oameni este evidenţiată în mod clar în Heima.

Pentru cei ce nu cunosc, Sigur Rós este formată din Jónsi Birgisson, Georg Hólm, Kjartan Sveinsson şi Orri Páll Dýrason. A fost formată undeva prin 1994, iar până în prezent au lansat 5 albume. Stilul formaţiei este greu de încadrat într-un anume gen muzical, dar vă asigur că nu vă v-a displăcea muzica lor. Mai multe n-are rost să vă spun căci am să las muzica să-şi facă efectul.

Nota IMDb: 8.6

Nota Movie Feeds: 10

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu