A Beautiful Mind (2001)


A Beautiful Mind este un film apărut în 2001 şi regizat de către Ron Howard. Scenariul este semnat de Akiva Goldsman şi are la bază cartea biografică cu acelaşi nume a Sylviei Nasar. Filmul este aşadar adaptat după viaţa matematicianului John Nash.

În ciuda tuturor controverselor, A Beautiful Mind a fost foarte apreciat atât de către critici cât şi de spectatori. A obţinut 8 nominalizări la Oscar din care a câştigat 4 premii. A primit de asemenea Oscarul pentru cel mai bun film al anului. Este de la sine înţeles că acestea nu au fost singurele premii câştigate, din palmaresul filmului mai făcând parte numeroase premii BAFTA, Globul de Aur, dar şi multe alte premii la fel de importante.

Spuneam că filmul a fost controversat. Ei bine asta e din cauză că cel ce a creat scenariul acestui film, Akiva Goldsman mai exact, a fost acuzat că a modificat cu bună ştiinţă povestea bazată pe cartea Sylviei Nasar. Mai pe scurt, povestea se abate de la realitate mai mult decât trebuia. Dar asupra scenariului nu au fost aduse modificări substanţiale, ci doar s-a accentuat dramatizarea filmului, punând personajul principal într-o lumina pozitivă. Ceea ce şi merita de altfel.

Filmul prezintă viaţa lui John Nash, un matematician de excepţie dar cu mari probleme pe plan psihic. Acesta s-a făcut remarcat prin numeroase teoreme în domeniul matematicii şi al economiei.

Regizorul acestui film este Ron Howard, aşa cum am spus şi mai devreme. Deşi şi-a început cariera ca actor şi-a dat seama până la urmă că adevărată sa vocaţie este în spatele camerei. Dintre numeroasele sale filme cele mai importante sunt Apollo 13, Cinderella Man, Frost/Nixon, The Da Vinci Code sau Angels & Demons. Este unul dintre cei mai de succes regizori ai generaţiei sale, din palmaresul său făcând parte două statuete Oscar, ambele pentru A Beautiful Mind.

Distribuţia este una de excepţie conţinând actori precum Russell Crowe, Jennifer Connelly, Paul Bettany, Ed Harris, Christopher Plummer, Josh Lucas sau Adam Goldberg. Toţi aceştia şi-au făcut datoria cu brio, dar dintre toţi Russell Crowe, Jennifer Connelly şi Ed Harris ies în evidenţă. Russell Crowe a fost chiar nominalizat la Oscar pentru acest rol, dar în mod surprinzător a pierdut în faţa lui Denzel Washington. Pentru celebrul actor neo-zeelandez aceasta a fost cea de-a treia nominalizare consecutivă la Oscar. Jennifer Connelly face şi ea un rol deosebit, ceea ce îi aduce un binemeritat Oscar. Din păcate evoluţiile lui Ed Harris şi Paul Bettany au trecut neobservate de către critici, căci de altfel ar fi meritat mai multă atenţie pentru efortul depus în acest film.

A Beautiful Mind este un film de excepţie ce nu-şi pierde farmecul nici după a patra vizualizare. Sentimentele şi emoţiile pe care ţi le transmit sunt identice cu cele de la prima vizualizare. E un film special ce merită apreciat la adevărata-i valoare.

Nota IMDB: 7.9

Nota Movie Feeds: 10

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu