Trainspotting (1996)


La doi ani după ce își făcea debutul pe scena lung-metrajelor cu Shallow Grave, Danny Boyle transpune pe film cartea cu același nume al lui Irvine Welsh. Acesta avea sa fie filmul ce-l va propulsa pe Boyle spre Hollywood. Cu toate că în cariera de până la acest moment nu a făcut prea multe filme(11 la număr), Danny Boyle este unul dintre puținii regizori ce nu s-au încadrat doar într-o anumită categorie de filme. A regizat comedii („Trainspotting„, „A life less ordinary„), thrillere („Shallow Grave„), drame („Slumdog Millionaire„), chiar și filme horror („20 days later„), dar și SF-uri („Sunshine„).

Aș mai spune despre Danny Boyle că în general distribuie în filmele sale actori ce au jucat în Trainspotting. Spre exemplu cu Ewan McGregor a mai colaborat în: Shallow Grave și A life less ordinary, iar cu Robert Carlyle a mai colaborat în „The Beach„.

Trainspotting este povestea unor tineri scoțieni buni prieteni cu heroina și numeroase alte droguri. Filmul prezintă câteva dintre experiențele lor, atât sub influența drogurilor, cât și în momentele de luciditate. Deși mulți blamează Trainspotting pentru lumina în care sunt puse drogurile (din cauza experiențelor haioase prin care trec protagoniștii), sunt de părere că cei mai mulți nu au înțeles adevăratul mesaj al filmului. Cu toate că acești tineri au trecut prin multe momente fericite sub influența drogurilor, viața lor nu era una foarte fericită. Ei căutau oarecum să se detașeze de nefericirea unei vieți normale prin droguri, dar tocmai acesta le-a adus mai multe necazuri. De aici reiese și morala firească a filmului. Trainspotting nu este altceva decât un avertisment spus altfel.

Din distribuția filmului fac parte actori precum: Ewan McGregor, Ewen Bremmer, Robert Carlyle, Johnny Lee Miller, Kevin McKidd și Kelly McDonald. Însă printre actorii acestui film iși face loc și autorul cărții ce stă la baza acestui film, Irvine Welsh. El îl interpretează pe Mike Forrester.

Coloana muzicală a acestui film este una pe măsură, adică de excepție. Ea conține melodii interpretate de Iggy Pop, Blur, Lou Reed, Damon Albarn, Pulp și Primal Scream. Într-un top întocmit de către revista Vanity Fair coloana sonoră a acestui film s-a clasat pe locul 7.

Nota IMDB: 8.2

Nota Rotten Tomatoes: 8.9

Nota Movie Feeds: 10

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu