Terminus Paradis (1998)


Apărut în 1998, „Terminus Paradis” este cel de-al patrulea film al lui Lucian Pintilie de după 1990. Deşi şi-a început cariera de regizor în 1965, după filmul din 1968, „Reconstituirea”, a fost nevoit să-şi abandoneze temporar munca. A revenit abia după 13 ani cu „De ce trag clopotele, Mitică?”. Însă după acest film nu a reuşit să-şi continue proiectele, aşa cum era de aşteptat, ci i-au mai trebuit încă 11 ani pentru a lansa încă un film, „Balanţa”, apărut în 1992. Cu toate acestea, pauzele lungi pe care a fost nevoit să le ia în perioada comunistă nu l-au făcut să-şi piardă răbdarea sau talentul. Filmele lansate după ’90 s-au bucurat de succes. Ce-i drept e că au fost mai apreciate în afară României decât în ţara.

Mitu este un tânăr de aproximativ 22 de ani ce locuieşte singur într-un apartament mizer. De fapt însăşi existenţa sa este una destul de umilă. Însă viaţa lui se complică odată ce o întâlneşte pe Norica. Cu toate că cei doi se îndrăgostesc unul de celălalt, nu se pot bucura prea mult unul de altul. Mitu este trimis în armată, iar Norica se întoarce la cârciumarul Gili, cu care urmează să se mărite. Însă dragostea lui Mitu trece de toate barierele, iar momentul reîntâlnirii nu este prea departe. În ciuda existenţei sale umile, Cafanu nu trece neobservat, lăsând peste tot urmele trecerii sale.

„Terminus Paradis” prezintă povestea unui tânăr abandonat de familie, Mitu, ce se refugiază în munca pe care o face la o crescătorie de porci. Astfel găseşte în porci prieteni mai buni decât în oameni. Însă viaţa-i solitară nu va continua la nesfârşit. După ce o întâlneşte pe Norica, găseşte un nou motiv de a trăi. Dar aşa cum viaţa nu i-a surâs până atunci, nu îi va surâde nici acum. Toate speranţele şi idealurile ce le-a avut până atunci i-au fost spulberate. Mereu au profitat alţii de şansele sale. Însă cum toate suferinţele au un sfârşit, nici cazul lui Mitu n-a făcut excepţie.

Deşi mulţi consideră că cinematografia romană este la pământ, „Terminus Paradis” ne demonstrează contrariul. Cu toate că nu are efecte speciale, coloană sonoră sau un buget fenomenal, „Terminus Paradis” nu duce lipsă de calităţi. Prestaţia actorilor este una foarte bună, dialogul dintre personaje este de asemenea la înălţime, iar povestea filmului este foarte interesantă.

Din distribuţia filmului fac parte Costel Caşcaval (Mitu Canafu), Dorina Chiriac (Norica), Victor Rebengiuc (Grigore Canafu), Doru Ana (Gili), Răzvan Vasilescu (cpt. Burci).

Nota IMDB: 7.6

Nota Movie Feeds: 9

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu