The Girl With The Dragon Tattoo (2009)


the girl with the dragon tattoo

Ecranizat după celebra serie de romane poliţiste a lui Stieg Larsson, The Girl With The Dragon Tattoo face parte din trilogia Millenium. Cele trei părţi ale seriei au fost lansate în 2009, la câteva luni distanţă între ele. Acesta este unul dintre punctele forte ale seriei deoarece nu şi-a lăsat fanii să aştepte prea mult continuarea poveştii. Bineînţeles, din punct de vedere economic acest lucru poate să nu mai reprezinte un avantaj pentru producători, dar nu cred că are rost să intrăm prea mult în detalii de acest gen.

În ciuda mediatizării de care s-a bucurat sunt convins că nu mulţi dintre voi aţi urmărit trilogia suedeză. Vă sfătuiesc din start să faceţi acest lucru deoarece motivele sunt mai mult decât îndreptăţite. The Girl With The Dragon Tattoo este un thriller plin de mister şi suspans ce reuşeşte să-şi ţină în priză spectatorul nu prin intermediul clişeelor des utilizate în filmele americane, ci prin scenariul său inteligent şi naturaleţea atmosferei create.

În urma unui articol publicat în legătură cu activitatea dubioasă a unui important om de afaceri, Mikael Blomkvist este acuzat de calomnie şi este condamnat la 3 luni de închisoare. Totuşi, înainte de a cădea pradă deprimării îi este propus un caz destul de interesant. El va trebui să investigheze dispariţia nepoatei directorului concernului Vanger. Tânăra Hariett a dispărut în urmă cu 40 de ani, iar de atunci acest caz nu a mai făcut niciun progres. În ajutorul lui Mikael vine şi Lisbeth, o tânără misterioasă.

Dintotdeauna am avut o slăbiciune pentru romanele şi filmele poliţiste. De asemeni am fost mereu intrigat de misterul crimelor nerezolvate. De aceea probabil că în analiza acestui film voi fi mai subiectiv, dar cred că am şi de ce. Filmul regizat de către Niels Arden Oplev conţine exact elementele pe care trebuie să le aibă un thriller de succes. Ipoteza ne este prezentată încă din începutul filmului, desfăşurarea evenimentelor este clară şi nu provoacă confuzie, iar deznodământul nu este atât de clar încât să poată fi ghicit din start.

Probabil singurul lucru ce mi s-a părut a fi uşor nelalocul său a fost prezentarea încă din finalul filmului a evenimentelor ce vor sta la baza părţii următoare. Consider că ar fi fost mai potrivit dacă acestea ar fi fost plasate în începutul filmului următor şi nu în acesta. Dar per total scenariul şi regia au fost excelente.

Acelaşi lucru poate fi spus şi despre prestaţia actorilor. Trebuie să o menţionez în primul rând pe Noomi Rapace, actriţa ce joacă rolul principal. Aceasta evoluează cu o naturaleţe incredibilă, dând senzaţia că şi în timpul liber se află în pielea lui Lisbeth Salander. Probabil că acest efect vine şi din cele 7 luni de pregătire pentru rolul acesteia. Bineînţeles, nu trebuie uitat nici Michael Nyqvist, interpretul lui Mikael Blomkvist. Prestaţia acestuia se ridică de asemenea la înălţimea filmului.

În final nu pot decât să vă recomand acest film. Vă asigur că va fi ca o bulă de aer binevenită într-un ocean de thrillere americane mediocre.

Sursă poster

Nota IMDb: 7.7

Nota Movie Feeds: 9

Reclame
  1. 26 aprilie 2011

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: