The English Patient (1996)


the english patientCâştigător a 9 premii Oscar, The English Patient este unul dintre cele mai de succes filme din acest punct de vedere. Fiind scris şi regizat de către regretatul Anthony Minghella, filmul are la bază romanul cu acelaşi nume al scriitorului canadian Michael Ondaatje.

Departe de a fi un film siropos, The English Patient este povestea emoţionantă a unui tânăr nobil maghiar, contele Laszlo de Almasy, victimă a unui accident de avion în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Având arsuri pe întregul corp, acesta este îngrijit de către Hana, o tânără soră medicală de origine canadiană. Nici aceasta nu se bucură de o viaţă prea fericită, iar din cauza ghinionului de care a avut parte în ultima vreme alege să se retragă la o vilă părăsită unde îl poate îngriji pe misteriosul său pacient. Aici acesta începe să-şi recupereze memoria şi astfel Hana află povestea nobilului maghiar.

Poate că The English Patient este într-adevăr un film romantic însă nu conţine clişeele ce caracterizează filmele de acest gen create în ultimii ani. Ca să fiu sincer nici măcar nu mă atrag filmele romantice, le consider fade şi lipsite de realism. Cu toate acestea continui să fiu impresionat de către emoţionanta poveste a acestui film chiar şi la a patra vizionare.

Cârcotaşii ar spune că popularitatea filmului se bazează strict pe suferinţa personajelor şi implicit pe empatia ce o provoacă spectatorilor. Eu nu sunt de aceeaşi părere. Cred că cei ce au apreciat acest film au făcut-o la fel ca şi mine datorită modului în care dragostea influenţează viaţa oamenilor. Iar acum ca să fim sinceri trebuie să recunoaştem că aceasta provoacă mai des suferinţe decât bucurii nemărginite. În ceea ce priveşte The English Patient niciunul dintre personajele implicate nu a ales să iubească, ci aceasta s-a instalat singură “pe nepusă masă” în viaţa lor, ca un musafir neinvitat.

Pe lângă povestea sa fascinantă, The English Patient beneficiază şi de cinematografia superbă, precum şi de aportul extraordinar al distribuţiei sale. Evoluţia lui Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Kristin Scott Thomas şi Colin Firth este aproape de superlativ. Dintre aceştia doar Colin Firth nu a primit nicio nominalizare la Oscar, dar avea să-şi ia revanşa anul acesta, odată cu rolul din The King’s Speech. Din păcate doar Juliette Binoche a reuşit să câştige statueta aurie, dar în viziunea mea toţi cei 4 actori meritau premiul cel mare.

Motivele pentru care vă recomand acest film sunt destul de evidente, mai ales că The English Patient se află printre filmele mele preferate. Un alt motiv de luat în seamă îl reprezintă Anthony Minghella, regizorul acestei producţii. Deşi acesta a murit în 2008, filmele sale încă dăinuie în imaginea noastră amintindu-ne în continuare de talentul său.

Sursă poster

Nota IMDb: 7.3

Nota Movie Feeds: 10

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: