Black Swan (2010)


black swan

Regizat de către Darren Aronofsky, Black Swan este un film apărut în 2010 şi care a fost nominalizat la Oscar la categoria pentru cea mai bună peliculă, precum şi pentru cinematografie, cel mai bun regizor şi cea mai bună actriţă în rol principal. După o pauză de doi ani de la ultimul film, The Wrestler, regizorul american revine cu acest nou film menţinându-se astfel pe trasa ascendentă ce continuă chiar de la debutul său.

Povestea filmului se desfăşoară în jurul Ninei, o balerină aflată la mijlocul carierei. Atunci când compania de balet din care face parte anunţă că va porni noul sezon cu Lacul Lebedelor, Nina începe să lucreze asiduu pentru a obţine rolul reginei lebădă. Este astfel remarcată de către regizorul acestui spectacol pentru graţia de care dă dovadă în interpretarea lebedei albe, dar tot acesta îi reproşează că trebuie să mai depună ceva efort pentru a intra în pielea lebedei negre. După ce obţine rolul, Nina o întâlneşte pe Lily, o tânără balerină căreia rolul lebedei negre i se potriveşte perfect. Însă cu timpul presiunea aşteptărilor şi dorinţa de a atinge perfecţiunea o împinge pe fragila balerină la limita lucidităţii.

Deşi Darren Aronofsky a mai tratat teme similare în filmele precedente, aş îndrăzni să spun că Black Swan este una dintre cele mai reuşite producţii ale sale, dacă nu cumva acesta este cel mai bun film al său. Caractere ce suferă de paranoia am mai întâlnit şi în Pi sau Requiem For A Dream, dar complexitatea Ninei pare a fi la un alt nivel faţă de cele din aceste două filme. Modul în care scenariul se îmbină cu cinematografia, interpretarea actorilor, regia şi cu coloana sonoră este aproape de perfecţiune.

Scenariul mi s-a părut incredibil de bine realizat, astfel încât am fost surprins să aflu că nu a primit nicio nominalizare la Oscar. Sper însă că va fi apreciat chiar şi fără recunoaşterea celor din branşă. Fără a dezvălui prea multe nu voi spune decât că acţiunea filmului se desfăşoară într-o manieră izbitoare celei din Lacul Lebedelor.

Una dintre cele mai interesante idei lansate de către film este aceea că singura persoană ce ne stă în cale în drumul spre reuşită suntem chiar noi înşine. Tind să fiu de acord căci în general atunci când ne analizăm şansele de a realiza o chestie importantă tindem să ne subestimăm. În acest mod ne limităm din start şansele de reuşită. De aceea ar trebui să încercăm să ne autodepăşim şi să ne atingem idealurile.

În ceea ce priveşte distribuţia, aceasta este compusă dintr-o serie de actori pentru care port o oarecare simpatie. Pe Natalie Portman o admir încă de la începuturile carierei, Vincent Cassel m-a impresionat cu evoluţia sa din multe filme franceze, iar pe Mila Kunis o apreciez pentru interpretarea din Family Guy. Deşi nu am văzut prestaţia tuturor celorlalte actriţe nominalizate la Oscar pentru a-mi face o părere obiectivă, pot să declar totuşi că premiul câştigat de Natalie Portman este pe deplin meritat. Evoluţia sa este mai mult decât impresionantă.

Trăgând linie, Black Swan este un film extraordinar, iar faptul că nu a câştigat premiul cel mare la ultima gală a Oscarurilor mă pune pe gânduri. În acest caz The King’s Speech trebuie să fie într-adevăr foarte bun. Aşteptările mele au crescut destul de mult după vizionarea filmului lui Aronofsky.

Sursă poster

Nota IMDb: 8.5

Nota Movie Feeds: 10

Reclame
 1. cum putza mea poti da o nota mai mare de 8 la asa ceva? 😛

 2. e foarte bun filmul, iar portman joaca fantastic…

  • Andraduta
  • 6 mai 2011

  Black swan e un film minunat. .merita vizionat…dar totusi..nu se compara cu filmul The King’s Speech..l`ai vazut ? 😀

  • L-am vazut de curand, dar mi se par de valori apropiate. Totusi The King’s Speech cred ca a meritat sa castige Oscarul.

 1. 17 martie 2011
 2. 25 iulie 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: