The Road (2009)


the road

Regizat de către John Hillcoat, The Road este un film apărut anul trecut. Pelicula are la bază cartea cu acelaşi nume a lui Cormac McCarthy, iar scenariul este semnat de către Joe Penhall. Cartea lui Cormac McCarthy este câştigătoarea premiului Pullitzer din anul 2006, iar acest lucru aduce cu sine şi o parte din promovarea indirectă a filmului.

The Road este povestea unei familii, tată şi fiu, ce este nevoită să supravieţuiască la limită în urma unui cataclism. Cei doi se află în continuă mişcare din cauza lipsei hranei şi a pericolului pe care-l reprezintă ceilalţi supravieţuitori. Majoritatea au ales calea cea mai uşoară dar şi cea mai degradantă în ceea ce priveşte lipsa hranei, canibalismul. Astfel cei doi, tatăl şi fiul, călătoresc înspre ocean în speranţa că acolo vor găsi o metodă de a-şi uşura existenţa.

Această călătorie este pentru ei o oportunitate de a se cunoaşte mai bine şi de a forma astfel o relaţie cât mai puternică. Dar călătoria în sine este mult mai interesantă decât atât deoarece analizează viaţa şi perspectivele ce le oferă celor doi. Dacă tatăl a avut o copilărie fără griji, fiul său nu se mai poate bucura de un mediu liniştit şi paşnic căci viaţa îi este pusă în pericol la fiecare pas. Totuşi fiul este cel ce va fi nevoit să supravieţuiască în această lume degradată şi eventual să pună bazele unei societăţi noi.

Filmul este consecvent de la un capăt la altul păstrând aceeaşi atmosferă sumbră şi deprimantă. Prin intermediul subiectului propus de The Road putem observa slăbiciunile umane, atât pe cele de ordin fizic cât şi pe cele morale. Deşi cea mai bună modalitate de a supravieţui este convieţuirea în grup, ura şi egoismul ies până la urmă la suprafaţă. Cu toate acestea am fost impresionat să descopăr că bunătatea şi speranţa nu au fost abandonate nici în aceste condiţii sumbre.

Printre actorii ce fac parte din distribuţia acestui film se enumeră şi câteva staruri precum Charlize Theron, Robert Duvall şi Viggo Mortensen. Acestora li se mai alătură Kodi Smit-McPhee şi Guy Pearce. Acesta din urmă continuă să fie ignorat în ciuda prestaţiilor bune pe care le-a avut în numeroasele filme de calitate în care a jucat. Totuşi dintre actorii enumeraţi cel care impresionează cu adevărat este Viggo Mortensen. Acesta nu mai este de mult doar o speranţă, fiind în prezent unul dintre cei mai buni actori ai momentului. Evoluţiile sale din Eastern Promises şi A History of Violence atestă acest lucru.

Pentru că sunt un iubitor al cărţilor şi al filmelor deopotrivă am să vă recomand să citiţi cartea înainte de a viziona pelicula lui John Hillcoat. Nu spun asta pentru că ar fi neapărat mai bună, dar cu siguranţă prezintă mai multe detalii şi v-ar putea ajuta să înţelegeţi mai bine mesajul. În plus filmul vă v-a ajuta să vă imaginaţi mai uşor detaliile prezentate în carte. Tocmai de aceea consider că filmul şi cartea se completează una pe cealaltă şi nu trebuiesc desconsiderate separându-le.

Nota IMDb: 7.4

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: