Sphere (1998)


sphere

Bazat pe romanul cu acelaşi nume al lui Michael Crichton, Sphere este un film regizat de către Barry Levinson în 1998. Scenariul a fost adaptat de către Kurt Wimmer, cunoscut ca regizor al Ultraviolet şi Equilibrium dar şi ca scenarist al Law Abiding Citizen şi Salt.

După descoperirea unei nave de dimensiuni impresionante în adâncul oceanului Pacific, OSSA (o agenţie secretă americană) îi adună pe cei mai buni oameni de ştiinţă ai momentului pentru a o studia. Din echipă fac parte un psiholog, un matematician, un biolog marin, un astrofizician şi bineînţeles un reprezentant al acestei agenţii. Descoperirea în interiorul acestei nave a unei sfere perfecte aduce cu sine şi problemele. Împins de la spate de curiozitate, matematicianul grupului intră în această sferă în speranţa că va afla dedesubturile misterului navei. Dar din acest moment liniştea oceanului încetează şi întâmplările bizare încep să apară.

Despre Barry Levinson am mai discutat şi în recenzia dedicată filmului Rain Man şi de aceea cred că nu este nevoie să mai insist pe această temă. Regizorul american şi-a atins apogeul acum multă vreme, iar de atunci trăieşte din amintirea vremurilor de glorie. Ultimele sale filme pot fi considerate adevărate eşecuri, căci atunci când din portofoliul său face parte o peliculă ce a câştigat 4 Oscaruri este clar că aşteptările sunt pe măsură. Iar ultimele sale două filme, What Just Happened şi Man of the Year, nu sunt ceea la ce ne aşteptam. De aceea folosesc şi acest ton de regret pentru a-mi arăta dezamăgirea.

Distribuţia filmului începe aşa cum ne aşteptam cu Dustin Hoffman, unul dintre actorii preferaţi ai lui Levinson, şi continuă cu actori precum Sharon Stone, Samuel L. Jackson, Liev Schreiber şi Peter Coyote. Termenul ce ar caracteriza cel mai bine evoluţia acestora este probabil cel de constanţă. Nu au excelat, dar nici nu au dezamăgit. Probabil că acesta este şi nivelul de implicare dorit de către producători în ceea ce-i priveşte pe actori. Dar ca să nu fiu ipocrit ar trebui să mă declar mulţumit de prestaţia lui Liev Schreiber, un actor ce nu a excelat niciodată, dar care a arătat că posedă un talent impresionant. De altfel acest talent se răsfrânge din plin şi asupra singurei pelicule pe care a regizat-o, Everything Is Illuminated.

Cu toate că filmul pare făcut în grabă, lucru confirmat şi de Dustin Hoffman, Levinson şi scenariştii săi au reuşit să păstreze misterul şi suspansul asupra poveştii lui Michael Crichton. De fapt cam aceasta este principala problemă invocată de către cinefili, îndepărtarea filmului de cartea lui Crichton şi superficialitatea cu care a fost tratat un subiect atât de interesant. Sincer să fiu nu am citit cartea care stă la baza filmului, dar pot să mă declar mulţumit de pelicula lui Levinson. Are suspans, propune un exerciţiu de imaginaţie şi tratează un subiect destul de interesant, iar aceste lucruri sunt destul de bune pentru mine. Tocmai de aceea v-aş recomanda să treceţi peste toate acele elemente ce vă spun că Sphere este un eşec şi să-i acordaţi o şansă. Sunt sigur că merită.

Nota IMDb: 5.7

Nota Movie Feeds: 7

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: