It’s a Wonderful Life (1946)


it's a wonderful life

Lansat de către Frank Capra la un an de la sfârşitul Marelui Război, It’s a Wonderful Life este unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată de către cinematografia americană. Iniţial a fost văzut că un eşec financiar, dar până la urmă pelicula a reuşit să obţină 5 nominalizări la Oscar. Din păcate nu s-a ales cu niciun premiu deşi poate că ar fi meritat. Totuşi peste ani filmul a reuşit să câştige în popularitate intrând în inima cinefililor din întreaga lume, demonstrând astfel că filmele bune nu trebuie să câştige neapărat premii peste premii pentru a putea fi apreciate la adevărata valoare.

Filmul urmăreşte povestea vieţii lui George Bailey, un personaj pe cât de bun şi iubit de cei din jur, pe atât de ghinionist. Încă din copilărie acesta a sărit în ajutorul celorlalţi indiferent de pericolele la care s-ar fi expus. George nu s-a schimbat nici la maturitate deşi i-ar fi plăcut să plece din oraşul natal şi să vadă lumea. Din păcate pentru el circumstanţele nu i-au permis să-şi îndeplinească visele şi astfel a fost nevoit să rămână pentru totdeauna lângă cei pe care i-a ajutat.

Rămas în Bedford Falls, George a continuat afacerea tatălui său, ajutându-i pe cei nevoiaşi să îşi cumpere o casă. Chiar dacă acest program s-a bucurat de un succes neaşteptat, George nu s-a bucurat niciodată de o stare financiară prea bună. Lucrul acesta se datorează în primul rând luptei continue cu antagonistul său, afaceristul Potter. Acest Mr. Potter este un capitalist convins şi lipsit de scrupule ce vede în George Bailey o continuă ameninţare pentru afacerile sale. Astfel îi întinde săracului George capcane la tot pasul.

Deşi numele de Frank Capra nu mai spune generaţiei de astăzi aproape nimic, trebuie amintit că el a reprezentat un adevărat etalon în materie de regizorat în perioada interbelică şi chiar cea de după Al Doilea Război Mondial. Pentru a clarifica acest lucru aş putea spune că el este un Steven Spielberg al anilor ‘30 – ‘40. În această perioadă a strâns 3 statuete Oscar, iar filmele sale sunt încă vii în memoria mult cinefili. Câteva dintre cele mai bune filme ale sale sunt Lady for a Day, It Happened One Night, Mr. Deeds Goes to Town, Lost Horizon, You Can’t Take It With You şi Mr. Smith Goes to Washington.

Interpretarea actorilor este excelentă, mai ales că din distribuţie face parte şi James Stewart. Acesta mai este probabil cunoscut cinefililor şi pentru rolurile din Rear Window şi Vertigo, ambele filme regizate de către Alfred Hitchcock. Şi în It’s a Wonderful Life face un rol foarte bun reuşind să primească o nominalizare la Oscar. Pe lângă Stewart printre remarcaţi se mai află şi antagonistul acestuia, Lionel Barrymore. Chiar dacă acesta are un rol negativ nu ar trebui să-i fie ştirbită prestaţia. De asemenea la categoria plusuri mai trebuie amintită şi Donna Reed, ce în film o interpretează pe soţia lui George Bailey.

It’s a Wonderful Life depăşeşte statutul unui film clasic de Crăciun. Povestea sa este mult prea interesantă pentru a se limita doar la această categorie. De altfel cred că filmul poate fi văzut şi ca un factor motivaţional. După vizionarea sa ne vom da seama că nicio problemă nu este de nerezolvat, iar viaţa nu este un obiect ce poate fi abandonat.

Mai mult de atât este interesantă evoluţia lui George de la un tânăr entuziast ce dorea să schimbe lumea, la un adult ale cărui bucurii sunt familia şi fericirea celorlalţi. It’s a Wonderful Life este genul acela de film care chiar dacă nu se mai produce, a intrat deja în istoria cinematografiei.

Nota IMDb: 8.7

Nota Movie Feeds: 10

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: