The Big Lebowski (1998)


the big lebowski

Scris şi regizat de către celebrii fraţi Coen, The Big Lebowski este unul dintre filmele de referinţă ale anilor ‘90. La mai bine de 10 ani de la lansare este considerat în continuare drept un film cult atât pentru fanii filmelor marca Coen, cât şi pentru iubitorii comediilor de calitate.

Jeffrey Lebowski, cunoscut drept The Dude printre prieteni, intră într-o situaţie destul de dubioasă fără să aibă vreo vină. Este confundat cu un mult mai celebru om de afaceri ce poartă acelaşi nume. Astfel este târât fără voia sa într-o afacere ce riscă să-i afecteze stilul de viaţă. Primeşte totuşi ajutor de la un prieten, dar asta nu îi este de prea mare folos.

Cunoscuţi pentru scenariile încâlcite şi stufoase dar foarte interesante, cei doi fraţi Coen au dat pur şi simplu lovitura în 1998 cu această peliculă. Lansat între  Fargo şi O Brother, Where Art Thou?, The Big Lebowski nu s-a bucurat de prea multe premii dar popularitatea sa a atins cote impresionante. Umorul uşor ironic al filmului şi situaţiile hilare sunt probabil principalii factori ai acestui succes.

Deşi ca stil nu diferă prea mult de celelalte producţii Coen, The Big Lebowski s-a bucurat parcă de ceva mai puţină atenţie din partea juriilor de specialitate. În ţara de baştină filmul a fost ignorat în totalitate, dar pe bătrânul continent a participat la câteva festivale renumite. În orice caz, au mai fost şi alte filme nedreptăţite în competiţia pentru Oscar. American History X şi Saving Private Ryan sunt câteva dintre cele mai bune exemple în acest sens. Totuşi nu are rost să încep o discuţie despre nedreptăţile din lumea cinematografiei. Până la urmă nu cred că filmele sunt realizate pentru a câştiga premii, ci pentru a expune într-un mod cât mai interesant o poveste sau o idee.

Evoluţia actorilor din această peliculă este foarte bună. De altfel acesta este unul dintre rarele momente în care actorii cu nume prestează la nivelul aşteptărilor. Jeff Bridges intră foarte bine în pielea caracterului principal, iar Steve Buscemi pare a fi întradevăr uşor alienat de ceea se întâmplă în jurul său. De asemeni nu ţin minte să-l fi văzut pe John Goodman făcând un rol mai bun decât cel din The Big Lebowski. Caracterul pe care-l interpretează este de departe cel mai interesant. Pe lângă cei trei actori amintiţi mai devreme din distribuţie mai fac parte şi Julianne Moore, John Turturro şi Philip Seymour Hoffman.

Dacă sunteţi un fan al filmelor de comedie şi nu aţi văzut încă The Big Lebowski, atunci vi-l recomand. Vă asigur că nu veţi regreta.

Nota IMDb: 8.2

Nota Movie Feeds: 9

Reclame
  1. 26 octombrie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: