Caravana Cinematografică (2009)


caravana cinematografica

Kino Caravan sau Caravana Cinematografică este un film mai puţin cunoscut cinefililor români. Asta este şi din cauză că a apărut cam în aceeaşi perioadă cu alte producţii româneşti mai bine promovate. Dar cu toate acestea producţia lui Titus Muntean nu trebuie subestimată.

În 1959 propaganda comunistă ajunge prin intermediul caravanei cinematografice şi într-un sat mai izolat din Ardeal. Acţiunea socialistă este condusă de tovarăşul Tavi şi are ca obiectiv educarea maselor populare. Aceasta nu decurge aşa cum ar fi trebuit atât din cauza condiţiilor meteorologice, cât şi din cauza piedicilor involuntare puse de săteni.

Caravana Cinematografică are la bază cartea cu acelaşi nume a lui Ioan Groşan. Pelicula regizată de către Titus Muntean este de fapt o co-producţie deoarece a reuşit să obţină fonduri şi de la o casă de producţie din Germania. Creatorul filmului, Titus Muntean este unul dintre regizorii de perspectivă ai cinematografiei române, el aflându-se la cea de-a doua peliculă după ce în 2003 a lansat filmul Examen.

Filmul pune în scenă foarte bine atmosfera întunecată din România acelor ani. Regimul comunist aflat încă la începuturile dictaturii încerca din răsputeri să îndoctrineze populaţia şi să o aducă astfel pe aceeaşi lungime de undă. Astfel s-au folosit tot felul de mijloace neconvenţionale, aşa cum este şi cazul caravanelor ce au circulat prin ţară pentru a prezenta populaţiei filme ruseşti de propagandă. Dacă în mediul urban oamenii erau ceva mai educaţi şi ştiau să facă diferenţa dintre un film artistic şi unul de propagandă, la sate situaţia era diferită. Aici oamenii cădeau uşor în plasa imaginilor nemaivăzute ce rulau pe ecranele improvizate. În acelaşi timp populaţia de rând era şi foarte suspicioasă la adresa activiştilor comunişti temându-se parcă de orice schimbare. Titus Muntean transpune excelent prin intermediul acestui film emoţia ce dăinuia în acele vremuri.

Dintre numele actorilor ce formează distribuţia nu iese în evidenţă decât cel al lui Mircea Diaconu. În rest celelalte nu spun nimic cinefililor neavizaţi. Cu toate acestea prestaţia unor actori tineri precum Doru Boguţă şi Iulia Lumânare arată că talentul nu s-a risipit încă. Ba chiar aş îndrăzni să spun că avem prea mulţi actori de valoare pentru această industrie.

Deşi nu mi s-a părut sofisticat, iar pe alocuri acţiunea este cam statică, Kino Caravan este un film destul de interesant. Este o comedie neagră ce analizează vremurile de multe apuse şi care pune totuşi punctul pe i acolo unde este cazul.

Nota IMDb: 6.5

Nota Movie Feeds: 7

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: