The Age of Stupid (2009)


Realizat de către Franny Armstrong, The Age of Stupid este un documentar – eco apărut anul trecut. Acesta analizează dintr-o perspectivă foarte interesantă modul în care încălzirea globală a afectat şi continuă să afecteze planeta.

Deşi priveşte starea actuală a planetei, filmul este conceput într-un mod ce îmbină SF-ul cu realitatea. Astfel în 2055 un arhivist priveşte înapoi înspre anii 2000 încercând să afle de ce omenirea nu a încercat să îşi salveze soarta atunci când a avut ocazia. În acest sens el răsfoieşte o arhivă plină de clipuri ce atestă ignoranţa oamenilor.

Cum de am ajuns la un pas de moartea planetei şi implicit la extincţia speciei umane? Aproape nimeni nu se mai gândeşte la asta. În ultimul veac am fost orbiţi de progres într-un aşa mod încât am  uitat să ne interesăm şi de sănătatea Terrei. Lăcomia corporaţiilor internaţionale, adâncirea diferenţei dintre clasele sociale, precum şi politica defectuoasă sau coruptă a principalelor puteri ale lumii sunt câteva dintre motivele ce au dus la starea actuală. Unii dintre noi am fost atât de ignoranţi faţă de această problemă încât am negat cu vehemenţă legătura dintre încălzirea globală şi schimbarea climatului în întreaga lume.

Începând cu secolul XX lumea a cunoscut o industrializare forţată ce a dus în final la o degradare a stării mediului înconjurător. Tot în acelaşi interval de timp a început şi epoca consumerismului,  perioadă în care oamenilor le-au fost spălate creierele cu tot felul de reclame şi campanii la diverse produse. Populaţia a căzut în această capcană şi a acceptat să cumpere în neştire produse pentru un grad de confort mai ridicat. Ceea ce nu au realizat este că au devenit de fapt sclavii marilor corporaţii ce au profitat pe această cale pentru a se îmbogăţi. Iar cum au devenit tot mai puternice odată cu trecerea timpului, au reuşit să se impună şi în plan politic. Cei mai importanţi politicieni ai lumii au avut în spate sponsori foarte importanţi ale căror interese au încercat să le satisfacă. Un foarte bun exemplu în acest sens îl reprezintă modificarea infrastructurii pentru impulsionarea producţiei şi a vânzării de autovehicule.

Ţinta acestui documentar este să atragă atenţia oamenilor de rând asupra problemelor reale ale planetei. Încet, încet ne scufundăm odată cu întreaga specie. Ignoranţa ce s-a instaurat peste întreaga lume trebuie să dispară într-un fel. Trebuie să înţelegem că dacă nu vom lua măsuri s-ar putea ca peste câteva generaţii să nu mai existe picior de om pe Pământ. De aceea trebuie să luăm în calcul raţionalizarea resurselor şi promovarea alternativelor ecologice. Progresul ar putea merge în această direcţie dacă tot nu poate fi stăvilit în alt mod. O problemă ar reprezenta acceptarea acestor soluţii ecologice. Marile puteri încă refuză să recunoască primejdia ce ne stă în cale. În spatele acestor decizii dubioase stă mai mult ca sigur lăcomia unui grup de oameni ce nu reprezintă mai mult de 1% din populaţia lumii. De aceea trebuie să găsim o metodă de a readuce la putere dorinţa celor mulţi, a majorităţii. În fond scopul universal al oricărei specii îl reprezintă perpetuarea sa.

Avându-l pe Pete Postlethwaite drept unicul actor de profesie prezent în film, The Age of Stupid încearcă să responsabilizeze cumva populaţia. Este un semnal de alarmă şi trebuie tratat ca atare. Un astfel de documentar nu cred că trebuie analizat după aceleaşi criterii ca un film obişnuit, ci cred că ar trebui mai degrabă cercetat subiectul pe care-l tratează. De multe ori trecem peste valoarea substanţei împiedicându-ne în detalii de suprafaţă. Aşadar nu trebuie să ne aşteptăm ca un film documentar să ne lumineze ziua sau să ne facă mai fericiţi. Pentru aceasta există ziua de salar şi supermarketurile.

Nota IMDb: 6.8

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: