IIFF 2010 – Retrospectivă


Ediţia a doua a festivalului de film IIFF a ajuns ieri, 10 octombrie, la sfârşit. Deşi se zvonea că în acest an festivalul nu va mai avea loc, iată că până la urmă acest lucru nu s-a adeverit şi cinefilii ieşeni s-au putut bucura de încă o ediţie.

Aşa cum era de aşteptat, organizatorii festivalului s-au confruntat cu tot felul de probleme financiare din cauza crizei dar acest lucru nu i-a făcut să renunţe. Numărul cinematografelor în care s-au difuzat filmele s-a restrâns de la 3 la 2, însă programul nu a avut de suferit din această cauză.

Cu toate acestea valoarea filmelor difuzate la această ediţie a scăzut cumva faţă de cea  de anul precedent. Dacă anul trecut am avut de ales dintre Goodbye Lenin!, Gone Baby Gone, Amintiri din Epoca de Aur, Hârtia va fi Albastră, Gegen die Wand, The Boat That Rocked, Che I & II, Eastern Promises, Doubt, Cealaltă Irină şi multe alte filme interesante aflate în competiţia de lungmetraj, anul acesta oferta a fost ceva mai limitată. Câteva dintre filmele cele mai interesante au fost Morgen, Medalia de Onoare, Nuntă în Basarabia, Bună! Ce faci?, Das Weisse Band, The Killer Inside Me, Whatever Works, Un Prophète, Europolis şi The Other Man. Din câte se observă nu există însă o diferenţă foarte clară în acest sens între cele două ediţii, aşa că personal mă declar mulţumit din punctul acesta de vedere.

Probabil că cel mai important punct de atracţie ale festivalului l-au reprezentat tot filmele româneşti. Calitatea şi umorul acestora continuă să atragă foarte mulţi spectatori. Dintre acestea Morgen a ieşit cel mai câştigat, obţinând premiul organizatorilor pentru cel mai bun lungmetraj românesc. Din păcate nu am reuşit să ajung la proiecţie, dar bănuiesc că filmul trebuie să fie foarte interesant. Pe de altă parte am reuşit să merg la premiera peliculei lui Alexandru Maftei, Bună! Ce Faci?, şi am rămas chiar impresionat de ce am văzut. Acesta mi-a depăşit cu mult aşteptările, lăsându-mi impresia că în România lucrurile încep să evolueze şi în materie de film. De altfel această peliculă a reuşit să câştige premiul special al juriului de lungmetraj. Ar putea fi începutul unui lung şir de premii pentru filmul lui Alexandru Maftei.

Unul dintre punctele forte ale festivalului îl reprezintă complexitatea categoriilor în care au putut fi înscrise filmele. Publicul ieşean s-a putut delecta cu secţiuni special destinate scurtmetrajelor, animaţiilor şi documentarelor. Câştigătoarele acestor categorii sunt filmele Uwe + Uwe, Zbigniev’s Cupboard respectiv Goodbye, How Are You?, în această ordine. O altă categorie interesantă o reprezintă secţiunea Alt-Fel, unde au fost înscrise proiecţii realizate de regizori aflaţi la început de drum. Câştigătorul acestei secţiuni este Iosif Prodan, regizorul mini-documentarului Medisin. Filmul acestuia face o analiză obiectivă a situaţiei maternităţilor din Iaşi, trăgând astfel un semnal de alarmă asupra condiţiilor din aceste instituţii.

Am lăsat la sfârşit poate ce era cel mai important, premiul festivalului. Câştigătorul acestuia este filmul georgian Street Days. Deşi în competiţia pentru premiul cel mare au fost înscrise şi două filme româneşti, Morgen şi Bună! Ce faci?, juriul a dat dovadă de obiectivitate şi a ales filmul regizorului Levan Koguashvili. Măcar acum organizatorii nu mai pot fi acuzaţi de favoritism.

Odată cu încheierea acestei a doua ediţii se pot trage multe concluzii de pe urma festivalului, dar cea pe care o consider drept cea mai importantă este că va trebui să mai aşteptăm încă un an până când vom mai avea la îndemână atât de multe filme bune într-un timp atât de scurt. Este o realitate tristă datorată probabil lipsei de fonduri şi de interes. De astăzi se vor întoarce în cinematografe filmele comerciale şi fără de substanţă, iar noi cinefilii vom ofta cu gândul spre un nou festival de film. IIFF rămâne aşadar cel mai important (probabil şi singurul) festival cinematografic din Moldova. Aşteptăm ca el să crească şi măcar să îşi egaleze fratele din Ardeal.

Reclame
  1. 12 octombrie 2010
  2. 12 octombrie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: