21 Grams (2003)


Apărut la 3 ani de la Amores Perros, debutul propriu-zis al lui Alejandro Gonzáles Iñárritu, 21 Grams este primul film regizat de către acesta la Hollywood. Scenariul este scris bineînţeles de către Guillermo Arriaga, la fel ca şi în cazul celorlalte filme ale lui Iñárritu. Din păcate colaborarea dintre cei doi se pare că s-a încheiat definitiv după un conflict legat chiar de drepturile de autor ale acestui film.

Scenariul este unul tipic pentru cei doi cineaşti mexicani. Firul narativ se despică iniţial în 3 părţi lăsând impresia că asistăm la poveşti diferite. Însă cu cât înaintăm în film ne dăm seama că toate acestea se întrepătrund ajungând la povestea principală a peliculei. De asemenea evenimentele sunt prezentate într-o ordine oarecum haotică şi nu tocmai cronologică.

21 Grams aduce laolaltă 3 personaje ce par a nu avea nimic în comun: un profesor resemnat ce aşteaptă un transplant de inimă, un fost deţinut „recondiţionat” şi o casnică ce se bucură de o familie fericită.
Fiecare caz tratat în parte are nedumeririle sale, însă firul principal te năuceşte pur şi simplu. Amalgamul de contradicţii şi de idei preconcepute par a duce către un nonsens. Dar lucrurile nu stau chiar aşa. Ceea ce îmi place cel mai mult la filmele lui Iñárritu este că nu lasă în urmă un singur făgaş pe care trebuie să-l urmezi, ci te lasă să tragi singur concluziile necesare. „Food for thought”, vorba aceea.

21 Grams se aseamănă foarte mult ca idee şi concept cu Babel, un alt film al lui Iñárritu. Ambele filme arată căldură şi sensibilitatea umană. Ele sunt însă în antiteză cu Amores Perros, film ce arată partea diabolică a omului. Aceste caracteristici sunt definitorii până la urmă pentru om. Modul în care ies la suprafaţă nu depind decât de noi şi de societatea în care trăim.

Ascensiunea lui Iñárritu este destul de interesantă. Totul a pornit de la o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film străin (Amores Perros) în 2000, pentru ca pasul următor să fie o producţie cu un buget important şi o distribuţie pe măsură. Până acum toate filmele sale au fost nominalizate la Oscar, mai rămâne ca şi regizorul mexican să câştige un asemenea premiu.

Dacă tot am adus aminte de distribuţie trebuie să-i şi enumăr pe cei ce o compun. Naomi Watts, Sean Penn, Benicio Del Toro, Danny Huston, Charlotte Gainsbourg şi Mellisa Leo sunt câţiva dintre aceştia. Poate că de-a lungul timpului am lăudat mulţi actori, dar trebuie să afirm  prestaţia întregii echipe este formidabilă. Probabil că e cea mai bună  evoluţie a unei distribuţii într-un film. Mărturie stă prestaţia celor 3 actori principali: Sean Penn, Naomi Watts şi Benicio Del Toro. Dintre aceştia doar ultimii doi au primit nominalizări la Oscar, dar Sean Penn a câştigat premiul pentru rolul din Mystic River. Ar fi fost chiar interesant să primească  două nominalizări în acelaşi an.

Nota IMDb: 7.9

Nota Movie Feeds: 9

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: