Traffic (2000)


Înainte de ajunge celebru cu seria Ocean’s, Steven Soderbergh a regizat Traffic în anul 2000. Acesta este cu siguranţă cel mai bun film al său de până acum deşi au trecut 10 de ani de la lansare. Filmul se bazează pe miniseria lui Simon Moore, iar scenariul este semnat de către Stephen Gaghan.

Cu toate că a reuşit să câştige 4 Oscaruri din cele 5 nominalizări, Traffic nu este singurul film al lui Soderbergh din acel an ce a reuşit să ajungă în lumina reflectoarelor. Erin Brockovich a fost de asemenea un contracandidat serios la Oscar fiind ca şi Traffic nominalizat la 5 categorii. Însă ceea ce e mai interesant este că Soderbergh a fost nominalizat drept cel mai bun regizor cu ambele filme, reuşind să câştige marele premiu pentru regia din Traffic. Un an destul de bun pentru regizorul american, nu-i aşa?

Totuşi din acel moment Soderbergh n-a reuşit să menţină ştacheta la nivelul pe care singur şi l-a impus, asta în ciuda unor filme ce au spulberat la propriu încasările la box-office. Din 2000 încoace el a regizat filme precum Solaris, seria Ocean’€™s, Che I & II, The Good German şi The Informant. Multe filme cunoscute dar care n-au reuşit să depăşească nivelul aşteptărilor.

Aşa cum se poate uşor deduce şi din titlu, filmul încearcă să prezinte implicaţiile traficului de droguri în viaţa de zi cu zi. Acest fenomen este analizat din mai multe perspective pornind de la o scară mai largă, mai exact din perspectiva unui politician ce luptă pentru combaterea traficului cu droguri,  până la un nivel individual, observând modul în care drogurile îi afectează pe oamenii de rând.

Traffic este probabil unul dintre cele mai bune filme ce tratează acest subiect, reuşind să prezinte într-o manieră foarte realistă modul în care stau lucrurile. La momentul actual traficul cu droguri a luat o amploare deosebită astfel încât distrugerea unui cartel sau o reţea de traficanţi poate trece neobservată pe piaţa de desfacere. Sunt atât de multe reţele de acest gen încât la distrugerea uneia dintre ele acestea se înmulţesc la fel ca şi capetele unui balaur. Iar dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci calitatea „mărfii” vândute creşte exponenţial provocând astfel şi mai multe pagube printre consumatori.

Totodată filmul atrage atenţia asupra puternicei înrădăcinări a drogurilor în locurile des frecventate de tineri. Datorită toleranţei de care dau aceştia dovadă s-a ajuns ca multe facultăţi sau licee să fie împânzite de traficanţi şi de stupefiante.

Ceea ce mi-a mai plăcut la acest film este că deşi distribuţia este formată dintr-o mulţime de actori cu nume, ei au reuşit să se adapteze şi să lucreze în echipă. Acest lucru nu este chiar atât de simplu de realizat deoarece în majoritatea filmelor există doi sau poate chiar trei actori importanţi iar restul lucrează mai mult la susţinere. În Traffic actorii implicaţi s-au obişnuit cu statutul care li s-a acordat şi au lucrat cu profesionalismul de care sunt cunoscuţi. În orice caz cred că este unul dintre cele mai bune filme cu o distribuţie atât de cunoscută. Printre actorii prezenţi în film se enumeră Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Don Cheadle, Benjamin Bratt, Benicio Del Toro, Luis Guzman, Dennis Quaid, Miguel Ferrer sau Albert Finney. Până şi Salma Hayek are un rol minor în acest film. Totuşi cel ce m-a impresionat cel mai mult a fost Benicio Del Toro. Nu degeaba a obţinut şi un Oscar pentru acest rol.

În final aş putea spune că Traffic este un film foarte bun, ce nu ezită să spună lucrurilor pe nume şi care prezintă problema drogurilor dintr-o perspectivă ce nu a mai fost exploatată până acum. Merită aşadar să fie vizionat şi analizat.

Nota IMDb: 7.8

Nota Movie Feeds: 9

Reclame
  1. 26 octombrie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: