La Science Des Rêves (2006)


După ce a reuşit să ne impresioneze cu Eternal Sunshine of a Spotless Mind, Michel Gondry revine cu un film la fel de strălucit, La Science Des Rêves. A fost lansat în 2006 şi îi are în distribuţie pe Gael García Bernal şi Charlotte Gainsbourg.

Filmul urmăreşte povestea lui Stéphane, un tânăr ce tocmai a ajuns în Franţa pentru a-şi reîntâlni mama şi cu speranţa de a-şi îndeplini visele. Cu toate că în primă instanţă este dezamăgit de modul în care găseşte lucrurile, el descoperă că noua sa vecină este mult mai interesantă decât şi-ar fi imaginat. De aici în schimb mintea începe să-i joace feste şi îl pune astfel în situaţii destul de neplăcute.

Stéphane este un personaj foarte interesant ce este pe cât de creativ pe atât de sensibil în plan emoţional. Totuşi el este mult prea mult ancorat în lumea viselor confundând de multe ori realitatea cu lumea imaginară pe care i-o crează visele. În viaţa reală el este destul de naiv şi infantil nefiind obişnuit cu eşecurile ce le presupune cruda realitate în care trăim. În schimb în timpul somnului imaginaţia sa dezvoltă o lume în care obţine exact ceea ce îşi doreşte.

Ingeniozitatea lui Gondry îşi arată din nou roadele prin acest extraordinar film. Scenariul urmăreşte mai multe planuri, unul mai interesant decât celălalt. Primul dintre ele este cel al legăturii dintre cei doi vecini, relaţie construită în jurul creativităţii celor doi. De asemenea visul este o altă temă destul de importantă ce este tratată. Prin intermediul lui Stéphane observăm cât de important este rolul pe care acesta îl joacă în viaţa noastră. Cu ajutorul subconştientului şi al imaginaţiei suntem capabili să creăm o lume foarte interesantă în care ne refugiem de câte ori avem ocazia.

Probabil ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la acest film este „€œbucla” dintre cele două personaje omonime, Stéphane şi Stéphanie. Deşi cei doi au multe puncte comune şi par a gândi la fel sunt totuşi radical diferiţi. Stéphane trăieşte mai mult în lumea imaginară pe care şi-a creat-o visând la planurile sale, în timp ce Stéphanie pare a fi cu picioarele pe pământ şi oarecum resemnată. Cred totuşi că sunt potriviţi unul pentru celălalt doar că ar trebui ca fiecare să cedeze şi să facă un pas înspre extinderea „€œbuclei” de care aminteam.

Laudele nu cred că ar trebui să se oprească doar asupra scenariului sau măiestriei lui Gondry. Actorii au făcut de asemenea o treabă fantastică. Gael García Bernal impresionează în continuare prin naturaleţea cu care îşi interpretează rolurile. În pielea lui Stéphane el pare atât de bine încadrat încât acordă personajului concentraţia potrivită de realism şi virtualitate. La fel de important este şi aportul lui Charlotte Gainsbourg căci ea menţine echilibrul dintre imaginaţia lui Stéphane şi realitate.

La Science Des Rêves este un film ce îşi depăşeşte potenţialul trecând de condiţia umilă pe care o are ca film independent. Reuşeşte să transmită atât afecţiune pentru personaje dar şi să stimuleze imaginaţia fiecărui spectator. Cu siguranţă după acest film vă veţi gândi încă o dată la visele ce le aveţi şi veţi încerca să le puneţi în practică. Pentru că nu este pretenţios filmul poate fi vizionat de o gamă largă de spectatori însă cu siguranţă nu toţi îl vor aprecia la adevărata sa valoare. Dar vă asigur că o porţie bună de vise nu va strica, ba chiar vă va deschide ochii spre o nouă perspectivă.

Nota IMDb: 7.6

Nota Movie Feeds: 9

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: