Mulholland Dr. (2001)


Scris şi regizat de către David Lynch la sfârşitul anilor ’90, Mulholland Dr. a fost conceput iniţial drept mini-serie. Dar după refuzul celor de la Touchstone de a-l difuza, Lynch a transformat scenariul mini-seriei într-unul de lungmetraj. Astfel filmul a fost lansat în 2001 şi este considerat încă de atunci drept una dintre cele mai bune creaţii ale excentricului regizor american.

O încercare de rezumare a scenariului ar fi aproape inutilă căci nu ar ajuta mai deloc spectatorul, ba chiar l-ar putea deruta şi mai mult. Fanii producţiilor lui Lynch ştiu despre ce este vorba fiind iniţiaţi cu filme precum Blue Velvet, Inland Empire, Eraserhead, The Elephant Man sau Lost Highway. Totuşi pentru cei ce nu au apucat să vadă vreunul dintre aceste filme am să dezvălui măcar o fărâmă din încâlcitul fir al poveştii.

În urma unui accident de maşină o femeie brunetă devine amnezică şi se ascunde într-un apartament. Acolo o întâlneşte pe Betty, nepoata proprietarei, ce tocmai a ajuns în Hollywood pentru a deveni actriţă. Cele două ajung să se împrietenească şi încep să facă tot felul de cercetări pentru a afla identitatea femeii misterioase.

Trebuie totuşi să vă avertizez că Mulholland Dr. este un film suprarealist iar de-a lungul filmului veţi pierde de câteva ori rostul poveştii. Pelicula are structura unui puzzle ale cărui piese trebuie aranjate de către fiecare spectator în parte după bunul plac. Nu există o explicaţie bine definită a ceea ce se întâmplă căci nici măcar David Lynch nu a dat vreo explicaţie în acest sens. Filmul însuşi este un mister. La fiecare vizionare el este observat dintr-un unghi total diferit, iar astfel apar mereu noi teorii.

David Lynch este unul dintre cei mai importanţi regizori americani al ultimilor decenii. Stilul filmelor sale a creat un adevărat cult din perspectivă fanilor. Producţii precum Blue Velvet, Lost Highway, Eraserhead sau The Elephant Man reprezintă filme de referinţă în domeniul cinematografiei suprarealiste. Cariera sa se întinde din 1976 până în zilele noastre, dar succesul nu s-a confundat cu toate producţiile sale. Totuşi fanii au rămas alături de Lynch în ciuda insucceselor meteorice. Până în prezent a acumulat 4 nominalizări la Oscar şi numeroase premii internaţionale.

Filmul nu străluceşte numai prin cinematografie, simbolistică şi scenariu. Alte două puncte forţe ale lui Mulholland Dr. le reprezintă prestaţia excelentă a distribuţiei şi  orchestraţia coloanei sonore. Aceasta din urmă este semnată de către Angelo Badalamenti, un muzician ce a mai colaborat cu Lynch la Blue Velvet şi seria Twin Peaks.

În ceea ce priveşte distribuţia, aceasta conţine o serie de actori relativ necunoscuţi precum Laura Harring, Justin Theroux, Dan Hedaya, Ann Miller şi Naomi Watts. Naomi Watts a devenit practic celebră de pe urma acestui film. Prestaţia excelentă a celor două actriţe principale, Laura Harring şi Naomi Watts, aduce un aport important la atmosfera psihedelică a filmului, insă şi ceilalţi actori au partea lor de merit.

Mulholland Dr. este un film foarte interesant ce necesită întreaga atenţie a spectatorului pentru o mai bună înţelegere a peliculei. Poate fi considerat o capodoperă a genului, dar cu toate acestea este tipul de film ce este ori admirat ori detestat. Nu se adresează unei audienţe generale căci este nevoie şi de o digerare suplimentară după creditele de final. Poate că acesta nu este singurul motiv ce-l diferenţiază de filmele comerciale, dar cu siguranţă este unul dintre cele principale.

Nota IMDb: 8

Nota Movie Feeds: 9

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: