Blood Simple. (1984)


Scris şi regizat de către fraţii Coen, Blood Simple a apărut în 1984 şi reprezintă debutul cinematografic al celor doi. Cu toate că are peste două decenii vechime este în continuare considerat drept unul dintre cele mai bune filme ale celor doi cineaşti.

Acţiunea filmului se desfăşoară în celebrul stat Texas, acolo unde multe lucruri stranii se întâmplă. Aici viaţa nu se aseamănă cu cea din alte părţi ale lumii. Există chiar şi legi speciale de convieţuire în societate, iar dreptatea este în mâinile oamenilor. Poliţia are un rol relativ căci intervenţia sa vine de cele mai multe ori prea târziu. Iată şi motivul pentru care de-a lungul timpului au fost realizate atâtea filme pe această temă.

Abby este căsătorită cu Julian, proprietarul unui bar, dar relaţia lor nu mai merge la fel de bine ca odinioară aşa că se hotărăşte să-l părăsească. Iar ca tacâmul să fie complet se consolează în braţele lui Ray, unul dintre angajaţii lui Julian. Acesta din urmă află de relaţia celor doi prin intermediul unui detectiv particular şi îşi pierde luciditatea. Gelozia şi mâhnirea îl scot din minţi şi îl împing spre diverse gânduri dubioase.

Cu toate că se spune că la debut nimeni nu excelează, nu cred că această teorie este valabilă şi în cazul fraţilor Coen. Chiar de la prima lor producţie au reuşit să impresioneze prin stilul folosit. În ciuda calmului aparent de la începutul filmului, tensiunea reuşeşte să crească pe parcurs transformându-se într-un suspans incredibil. De asemenea dialogul pare a fi plictisitor şi neimportant dar transmite mai multe decât lasă să se vadă. De fapt chiar aceste scene tăcute şi statice fac mai mult decât un dialog bogat în replici dar care nu aduce nimic în plus filmului.

O altă caracteristică importantă a stilului Coen este aceea de a scoate maximul din potenţialul actorilor. La fel este cazul şi în ceea ce priveşte distribuţia lui Blood Simple. O mână de actori necunoscuţi au reuşit să se autodepăşească şi să îmbunătăţească şi mai mult calitatea filmului. Odată cu acest film îşi face apariţia pe scena cinematografiei şi Frances McDormand, cea care este şi soţia lui Joel Coen. După acest film ea avea să rămână fidelă producţiilor marca Coen urmând să fie răsplătită pentru acest lucru cu un premiu Oscar pentru rolul din Fargo.
Însă nu numai Frances McDormand reuşeşte să strălucească în Blood Simple ci şi Emmet Walsh. Rolul pe care îl are în această peliculă este probabil cel mai important al întregii sale cariere. Modul în care îl interpretează pe detectivul particular denotă măiestrie şi talent. De asemenea mai merită apreciaţi John Getz şi Dan Hedaya. Scenele conflictului dintre cei doi nu cred că s-ar fi putut realiza mai bine cu alţi actori. Inspiraţia de care dau dovadă fraţii Coen în alegerea actorilor trebuie aşadar apreciată căci fără o distribuţie bine aleasă un film cu potenţial s-ar putea transforma într-un mare eşec.
Blood Simple profită şi de pe urma unei cinematografii şi coloane sonore incredibile. Cinematografia este semnată de către Barry Sonnenfeld, nimeni altul decât regizorul celebrelor filme Men In Black sau The Addams Family. În perioada în care s-a filmat Blood Simple, Sonnenfeld era doar un cinematograf, chiar unul de succes. De altfel el a mai colaborat cu fraţii Coen şi la filmele Raising Arizona sau Miller’€™s Crossing.

La final nu pot face altceva decât să recomand această producţie deoarece calitatea sa este indubitabilă. Deşi mă plângeam cu ceva timp în urmă că fraţii Coen „au lăsat-o cam moale” în ceea ce priveşte noile lor filme, iată că la bază există destul potenţial. Probabil că de vreo câteva filme încoace ei se află doar într-o pasă mai proastă. Blood Simple este un film ce nu trebuie pierdut de către niciun fan al fraţilor Coen, dar mai ales al filmelor bune.

Nota IMDb: 7.8

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
    • Andrei
    • 10 iulie 2010

    Faina noua tema la blog.pis:D

  1. 7 octombrie 2010
  2. 26 octombrie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: