Shutter Island (2010)


Colaborarea dintre Martin Scorsese şi Leonardo Di Caprio începută odată cu Gangs Of New York continuă cu un film lansat anul acesta. Shutter Island este cel de-al 4-lea film în care cei doi colaborează. De altfel regizorului italiano-american îi place să lucreze în filmele sale cu un actor pe care-l cunoaşte foarte bine. Până să aibă această fructuoasă relaţie cu Di Caprio, Scorsese a lucrat la alte 8 filme cu un alt mare actor, Robert De Niro.

Aşa cum spuneam, Shutter Island a fost lansat la începutul acestui an şi îl are ca regizor pe Martin Scorsese. Scenariul este semnat de către Laeta Kalogridis şi are ca sursă de inspiraţie romanul cu acelaşi nume al lui Dennis Lehane.

Detectivul Teddy Daniels şi partenerul său, Chuck, sunt solicitaţi să facă o investigaţie în cazul dispariţiei lui Rachel Solando, pacienta unui ospiciu. După primele investigaţii Teddy îşi dă seama că ceva nu este în regulă cu această instituţie. Fiind în preajma atâtor persoane cu probleme psihice, Teddy are din ce în ce mai multe reminiscenţe din perioada celui de-al Doilea Război Mondial dar şi amintiri triste alături de soţia sa.

Cu siguranţă toată lumea a auzit de Martin Scorsese, nici nu mă îndoiesc de asta. Însă probabil că nu prea multă lume îi cunoaşte toate creaţiile. Având o carieră începută în anii ’70, din filmografia sa fac parte o mulţime de producţii foarte bune. Câteva dintre acestea sunt Taxi Driver, Mean Streets, Raging Bull, The King Of Comedy, The Last Temptation Of Christ, Goodfellas, Casino, Gangs Of New York, The Departed sau The Aviator. Consistenţa este aşadar una dintre calităţile cele mai importante ale creaţiilor regizorului american. În ciuda acestei lungi liste de filme foarte bune Scorsese nu a obţinut de pe urma celor 8 nominalizări la Oscar decât o statuetă. Dar asta nu înseamnă că este mai prejos decât alţi regizori cu mai multe premii.

Distribuţia filmului conţine o serie de actori renumiţi, precum Ben Kingsley, Max von Sydow, Leonardo Di Caprio, Mark Ruffalo, Patricia Clarkson, Michelle Williams sau Emily Mortimer. Prestaţia acestora este în mare parte bună, fiecare actor reuşind să îşi lase amprenta asupra filmului.

Deşi filmul se concentrează mai mult în jurul caracterului principal, interpretat de către Leonardo Di Caprio, nici contribuţia lui Ben Kingsley sau Max von Sydow nu trebuie ocolită. Ambii au reuşit să insufle propriilor caractere exact atitudinea de care era nevoie, creând astfel atmosfera necesară.

În ceea ce-l priveşte pe Leonardo Di Caprio, acesta reuşeşte un rol foarte bun în pielea lui Teddy Daniels demonstrând în continuare maturitate prin evoluţiile sale. De altfel îl consider chiar liderul generaţiei sale din acest punct de vedere. Constanţa îmbinată cu talentul său nu ne arată decât că tranziţia de la statutul de tânără speranţă la maturitatea actoricească s-a săvârşit pe o cale foarte naturală, evoluţia decurgând aproape de la sine. Nu mare mi-ar fi mirarea dacă în viitor ar fi comparat cu marii actori ai cinematografiei. Dar poate că nu ar trebui să mă hazardez până într-acolo căci tânărul actor mai are multe etape importante de trecut.

Shutter Island este un film bunicel, cu un potenţial destul de mare, dar care se pierde prea mult în detalii şi în clişee. În plus are un aer exagerat de comercial, dejucând în acest mod avantajul creat de misterul şi ingeniozitatea scenariului. Nici până acum nu am reuşit să înţeleg de ce în filmele americane totul trebuie să fie exagerat. Simplitatea nu numai că ar putea fi în avantajul producătorilor, dar ar aduce şi filmului o fărâmă de originalitate şi realism. Totuşi comparând această peliculă cu alte producţii contemporane, aceasta ar putea fi considerată chiar excelentă. Are doar ghinionul să fie produsă într-o epocă în care contează mai mult încasările şi mai puţin contribuţia adusă cinematografiei.

Nota IMDb: 8

Nota Movie Feeds: 7

Reclame
  1. 26 octombrie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: