Whatever Works (2009)


Apărut în 2009, Whatever Works este ultimul film al lui Woody Allen. Aşa cum ne-a obişnuit, tot el este şi autorul scenariului. De asemenea aceasta reprezintă prima producţie a regizorului american pe tărâmurile natale după un €”exil” de 4 filme înafara SUA.

Boris este un tip pe cât de genial pe atât de antisocial şi mizantrop. După o viaţă plină de suişuri şi coborâşuri a hotărât să renunţe la tot şi să se mute undeva la periferie pentru a evita contactul cu fiinţele pe care le detestă. Însă ceea ce pare fi o bătrâneţe liniştită tinde să se transforme într-o ultimă aventură. Astfel el o întâlneşte pe Melody, o tânără ce a fugit de acasă în încercarea de a-şi găsi un rost în „œMarele Măr”. Deşi diferenţa de vârstă precum şi cea de idei par a fi insurmontabile, între ei se leagă o relaţie interesantă.

Distribuţia cuprinde actori precum Larry David, Patricia Clarkson, Evan Rachel Wood, Henry Cavill sau Ed Begley Jr. Dintre aceştia cel care impresionează cel mai mult este de departe actorul principal, Larry David. Acesta este celebru mai mult pentru serialele în care joacă, fapt demonstrat şi de cele 3 nominalizări la Globurile de Aur pentru Curb Your Enthusiasm. Dar iată că reuşeşte să se acomodeze şi pe marile ecrane făcând un rol de excepţie în persoana lui Boris Yelnikoff. De altfel nu cred că un alt actor ar fi reuşit să între în pielea lui Boris mai bine decât el.

Totuşi pe lângă Larry David o prestaţie bună mai au Patricia Clarkson şi Evan Rachel Wood. Aceasta din urmă dovedeşte că la cei 22 de ani ai săi se anunţă o actriţă destul de interesantă. Prestaţiile lor sunt cu atât mai remarcabile cu cât personajele pe care le interpretează trec prin schimbări radicale pe parcursul filmului. De fapt cam acesta ar fi şi unul dintre motivele cele mai importante ale filmului, capabilitatea oamenilor de a se schimba în funcţie de mediul şi de anturajul în care trăiesc.

Cu toate că acest film este destul de controversat îl consider drept o comedie destul de bună. De fapt Whatever Works este mai degrabă o satiră din cauza temelor abordate. Nihilismul şi existenţialismul sunt doar câteva dintre temele în cauză. Un alt punct forte îl reprezintă dialogul. Deşi nu este foarte sofisticat reuşeşte să fie atât amuzant cât şi inteligent. O altă critică adusă filmului este aceea că seamănă prea mult cu unele producţii mai vechi ale celebrului regizor american. Totuşi nu cred că i s-ar putea imputa prea multe lui Woody Allen ţinând cont de calitatea filmului.

Nota IMDb: 7.2

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. 11 octombrie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: