An Education (2009)


Regizat de către Lone Scherfig, An Education a apărut la sfârşitul anului trecut. Sursa cea mai importantă a filmului o reprezintă memoriile lui Lynn Barber pe baza cărora a fost scris scenariul al cărui autor este Nick Hornby. An Education reprezintă cel mai de succes film britanic al anului cu 3 nominalizări importante la Oscar, precum şi numeroase nominalizări la premiile BAFTA.

Jenny este o tânără elevă ce visează să urmeze cursurile universităţii Oxford. Totul merge „ca la carte” până să-l întâlnească pe David, un personaj pe cât de şarmant pe atât de dubios. Acesta vrea să-i arate lui Jenny o viaţă pe care ea nu a mai experimentat-o până acum, fiind prea ocupată cu pregătirea pentru facultate. Fermecată de noile experienţe precum şi de persoanele întâlnite, Jenny se lasă amăgită de noua viaţă şi este pe cale să renunţe la toate visele precedente.

Cu siguranţă nu multă lume a auzit de Lone Scherfig. Sincer să fiu, nici eu nu am auzit de regizoarea daneză, adeptă a Dogmei 95. Aceasta s-a făcut remarcată în ţara natală prin filme precum Italian For Beginners sau Wilbur Wants To Kill Himself, dar până la An Education nu era prea cunoscută pe plan internaţional. Iată aşadar că există potenţial în Danemarca şi în persoana altor regizori decât a lui Lars Von Trier.

O regie bună nu putea să nu fie completată şi de o poveste pe măsură. Cu toate că nu excelează prin complexitate sau prin răsturnări surprinzătoare de situaţie, scenariul este unul simplu şi eficient. Autorul său este Nick Hornby, cel ce a mai scris şi scenariile filmelor High Fidelity şi About A Boy. Deşi trebuie să recunosc că nu am văzut niciunul din aceste 2 filme, stilul sau este probabil foarte bine conturat şi nu diferă mult de ceea ce am văzut în An Education. Simplitatea şi originaliatea îi vor aduce multe avantaje în viitoarele proiecte. Aceste două caracteristici sunt foarte compatibile şi dau unui film o atmosferă aparte.

Distribuţia filmului conţine după cum era de aşteptat numai actori britanici. Printre aceştia se enumeră Alfred Molina, Carey Mulligan, Olivia Williams, Cara Seymour şi Rosamunde Pike. Excepţie face doar a €”americanul”  Peter Sarsgaard. Prestaţia acestora este la înălţimea filmului şi poate chiar mai sus de atât. M-au impresionat Alfred Molina, Peter Sarsgaard şi Carey Mulligan. Dacă de primii doi sigur aţi mai auzit, tânăra actriţă engleză este la primul rol cu adevărat important din scurta-I carieră. A reuşit să profite din plin de această oportunitate, iar premiile câştigate sunt pe măsura talentului arătat. Ea a fost chiar nominalizată la Oscar, în timp ce la premiile BAFTA a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare în rol principal.

Aşa cum se bine înţelege încă din titlu, filmul reprezintă o lecţie de viaţă, o învăţătură pentru tinerele naive. Fără supravegherea cuvenită vârstei precum şi lipsa unei educaţii ar putea arunca săracele tinere în plasa celor mai mari pericole. De aceea Lynn Barber, o jurnalistă ce a trecut prin aceste primejdii, a ţinut să-şi deschidă sufletul şi să-şi publice memoriile. Prin poveştirile sale dar şi prin intermediul filmului sute de tinere ar putea învăţa din aceste experienţe şi vor şti mai apoi să evite apariţia aceloraşi greşeli.

Nota IMDb: 7.5

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: