Match Point (2005)


Match Point este un film scris şi regizat de celebrul Woody Allen. A apărut în 2005 şi a primit chiar şi o nominalizare la Oscar pentru scenariul său.

Filmul îl are ca personaj principal pe Chris, un fost tenismen profesionist. În speranţa de a face ceva mai bun cu viaţa sa se hotărăşte să renunţe la sport. Devine astfel instructor la un club de tenis pentru o vreme. Însă aici îl va cunoaşte pe Tom, un tip destul de bogat cu care eventual se împrieteneşte. Prin intermediul acestuia va urca din ce în ce mai mult în societate.

Woody Allen probabil că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este unul dintre cei mai controversaţi cineaşti. Şi asta nu e din cauză că filmele sale şochează prin imagini groteşti, violenţă sau sexualitate excesivă aşa cum cele din ziua de astăzi tind să devină, ci prin inconsistenţa creaţiilor sale. Filmele bune alternează cu cele dezamăgitoare, iar astfel septagenarul regizor american s-a aflat în permanenţă în vizorul criticilor. Cu toate acestea el a fost mereu respectat pentru peliculele sale, fiind de altfel unul dintre cei mai prolifici regizori în viaţă. Cu o carieră care se întinde pe mai mult de 40 de ani, din filmografia sa nu lipsesc filme precum Deconstructing Harry, Annie Hall, Crimes and Misdemeanors sau Manhattan.

Ceea ce este interesant în legătură cu Match Point este faptul că Woody Allen consideră acest film drept cea mai bună creaţie a sa. Iar acest lucru trebuie să reprezinte ceva ţinând cont de faptul că celebrul regizor american se declară constant nemulţumit de creaţiile sale.

Distribuţia este plină de actori britanici, excepţie făcând doar Scarlett Johansson. Dar acest lucru era de aşteptat ştiind că Match Point a fost a filmat în Londra. Prestaţia actorilor este destul de bună, reprezentând unul dintre punctele forte ale filmului. Actorul principal, Jonathan Rhys Meyers, chiar m-a impresionat. Lejeritatea cu care şi-a interpretat rolul i-ar putea aduce mai multă atenţie din partea unor cineaşti importanţi şi implicit mai mult faimă. Deşi actorul irlandez a mai apărut în câteva producţii relativ importante de la Hollywood, este mai mult cunoscut pentru că a apărut în seria The Tudors. Totuşi prestaţia din Match Point arată că ar avea potenţial şi pentru lungmetraje mult mai importante decât cele în care a apărut până acum.

Pe lângă cei doi actori menţionaţi mai înainte din distribuţie mai fac parte Emily Mortimer, Matthew Goode şi Brian Cox. Toţi aceştia şi-au dus la îndeplinire cu profesionalism responsabilităţile arătând că pot face faţă foarte uşor rigorilor impuse de un regizor american. Aşadar diferenţa dintre actorii americani şi cei de altă naţionalitate nu stă decât în contul din bancă şi publicitatea de care se bucură.

Match Point este un film foarte bun cu o temă destul de interesantă şi cu o evoluţie palpitantă a poveştii. Pentru a vă face mai curioşi trebuie să menţionez că filmul este oarecum inspirat de scrierile lui Dostoievski. Deşi povestea pare ruptă de realitate hazardul ar putea face ca o asemenea desfăşurare să aibă loc şi în realitate. De altfel aceasta este şi tema, efectul norocului în viaţă omului. Aşadar Match Point este un film ce nu trebuie ratat de nimeni, mai ales de către fanii lui Woody Allen.

Nota IMDb: 7.8

Nota Movie Feeds: 10

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: