A Serious Man (2009)


A Serious Man este ultima producţie a fraţilor Coen şi a apărut în 2009. Tot aceştia sunt autorii scenariului aşa încât cei doi fraţi se pot lăuda cu drepturi depline asupra peliculei. Filmul a primit două nominalizări la Oscar pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun film.

Larry Gopnik este un profesor universitar, are o familie şi este aproape de o promovare. Însă totul va începe să i se ducă de râpă. Căsnicia e pe cale să se destrame, copiii săi nu par a se ridica la inteligenţa sa, iar fratele lui pare că nu mai are de gând să se mute din casa sa. Şi dacă aţi crede că asta e tot vă înşelaţi, acesta este abia începutul.

Fraţii Joel şi Ethan Coen nu mai au nevoie de nicio prezentare. Ei sunt probabil cei mai aclamaţi regizori ai ultimilor ani. Dar aşa cum remarcam şi în cazul lui Quentin Tarantino, filmele celor doi urmează parcă acelaşi tipar. Violenţa, umorul negru, răsturnările de situaţie şi personajele misterioase sunt elemente nelipsite dintr-un film marca Coen. A Serious Man nu face nici el rabat de la această teorie. Poate că tocmai aceasta ar fi problema. Constanţa nu e rea, dar monotonia tinde să se aşterne pe filmele lor. De aceea cred că cei doi regizori ar trebui să-şi revizuie oarecum stilul, dar asta nu pentru că nu ar fi îndestul de bun, ci pentru a încerca să aducă un suflu nou. Inovaţia reprezintă cheia succesului.
Însă filme precum Blood Simple, Raising Arizona, Miller’s Crossing, Barton Fink, Fargo, The Big Lebowski, O Brother, Where Art Thou? sau No Country For Old Men reprezintă pentru fani o adevărată colecţie de capodopere. Aşa că indiferent de calibrul mai slab al ultimelor două producţii ale fraţilor Coen, cei doi nu vor fi prea uşor uitaţi de fani.

Distribuţia conţine o mulţime de actori necunoscuţi, dar cred că acesta este unul dintre punctele forte ale filmului. Sunt foarte sigur că nu multă lume a auzit de actori precum Michael Stuhlbarg, Fred Melamed, Sari Lennick, Aaron Wolff sau Jessica McManus, dar aceştia erau probabil cei mai potriviţi actori pentru rolurile date. Printre aceştia se mai strecoară şi Richard Kind, un actor obişnuit mai degrabă cu serialele decât cu lungmetrajele. Totuşi actorul ce m-a impresionat cel mai mult dintre toţi aceştia este cel ce îl interpretează pe caracterul principal, Michael Stuhlbarg. El era un ilustru necunoscut până să fi fost cooptat de către fraţii Coen pentru acest film. Nu jucase decât în ceva seriale şi în nişte roluri minore din Cold Souls şi Body of Lies. Acum, după rolul din A Serious Man, cariera lui e pe cale să treacă la un alt nivel.

Această ultimă producţie a fraţilor Coen se aseamănă destul de mult cu precedenta, Burn After Reading. Ambele sunt comedii negre, dar la fel de adevărat este şi că povestea celor două filme lasă mult de dorit. În concluzie A Serious Man este un film modest, ce se încadrează perfect în tiparul filmelor nominalizate la Oscar în acest an.

Nota IMDB: 7.4

Nota Movie Feeds: 6

A Serious Man este ultima producţie a fraţilor Coen şi a apărut în 2009. Tot aceştia sunt autorii scenariului aşa încât cei doi fraţi se pot lăuda cu drepturi depline asupra peliculei. Filmul a primit două nominalizări la Oscar pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun film.Larry Gopnik este un profesor universitar, are o familie şi este aproape de o promovare. Însă totul va începe să i se ducă de râpă. Căsnicia e pe cale să se destrame, copiii săi nu par a se ridica la inteligenţa sa, iar fratele său pare că nu mai are de gând să se mute din casa sa. Şi dacă aţi crede că asta e tot, vă înşelaţi, acesta este abia începutul.Fraţii Joel şi Ethan Coen nu mai au nevoie de nicio prezentare. Ei sunt probabil cei mai aclamaţi regizori ai ultimilor ani. Dar aşa cum remarcam şi în cazul lui Quentin Tarantino, filmele celor doi urmează parcă acelaşi tipar. Violenţa, umorul negru, răsturnările de situaţie şi personajele misterioase sunt elemente nelipsite dintr-un film marca Coen. A Serious Man nu face nici el rabat de la această teorie. Poate că tocmai aceasta ar fi problema. Constanţa nu e rea, dar monotonia tinde să se aşterne pe filmele lor. De aceea cred că cei doi regizori ar trebui să-şi revizuie oarecum stilul, dar asta nu pentru că nu ar fi îndestul de bun, ci pentru a încerca să aducă un suflu nou. Inovaţia reprezintă cheia succesului.
Însă filme precum Blood Simple, Raising Arizona, Miller’s Crossing, Barton Fink, Fargo, The Big Lebowski, O Brother, Where Art Thou? sau No Country For Old Men reprezintă pentru fani o adevărată colecţie de capodopere. Aşa că indiferent de calibrul mai slab al ultimelor două producţii ale fraţilor Coen, cei doi nu vor fi prea uşor uitaţi de fani.Distribuţia conţine o mulţime de actori necunoscuţi, dar cred că acesta este unul dintre punctele forte ale filmului. Sunt foarte sigur că nu multă lume a auzit de actori precum Michael Stuhlbarg, Fred Melamed, Sari Lennick, Aaron Wolff sau Jessica Mcmanus, dar aceştia erau probabil cei mai potriviţi actori pentru rolurile date. Printre aceştia se mai strecoară şi Richard Kind, un actor obişnuit mai degrabă cu serialele decât cu lungmetrajele. Totuşi actorul ce m-a impresionat cel mai mult dintre toţi aceştia este cel ce îl interpretează pe caracterul principal, Michael Stuhlbarg. El era un ilustru necunoscut până să fi fost cooptat de către fraţii Coen pentru acest film. Nu jucase decât în câteva seriale şi în nişte roluri minore din Cold Souls şi Body of Lies. Acum, după rolul din A Serious Man, cariera lui e pe cale să treacă la un alt nivel.

Această ultimă producţie a fraţilor Coen se aseamănă destul de mult cu precedenţa, Burn After Reading. Ambele sunt comedii negre, dar la fel de adevărat este şi că povestea celor două filme lasă mult de dorit. În concluzie A Serious Man este un film modest, ce se încadrează perfect în tiparul filmelor nominalizate la Oscar în acest an.

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: