Rain Man (1988)


Apărut în 1988, Rain Man este de departe cel mai bun film al regizorului Barry Levinson. Scenariul a fost scris de către Ronald Bass şi Barry Morrow, folosindu-l pe savantul Kim Peek drept sursă de inspiraţie pentru caracterul lui Raymond.

Charlie Babbitt este un tânăr antreprenor ce se ocupă cu vânzarea unor maşini de lux. Nu prea are succes în afacerile sale iar recent a aflat că tatăl său a murit. Datorită faptului că cei doi erau destul de îndepărtaţi acesta aproape că-l omite din testament, lăsându-şi averea în mâinile fiului său cel mare, Raymond. Cu toate acestea Charlie nici nu ştia de de existenţa acestuia. Însă Raymond nu este o persoană chiar normală, suferind de autism.

Regizorul acestui film, Barry Levinson, este cunoscut pentru filme precum Wag The Dog, Good Morning Vietnam, Sleepers şi Sphere. Dar tot el este creatorul unor filme jalnice precum What Just Happened sau Man Of The Year. Dacă am spune că şi-a atins apogeul odată cu Rain Man nu cred că ne-am înşela. Totuşi poate că mai are un cuvânt de spus şi în viitor, dar după ultimele impresii nu prea pare. Barry Levinson mai este cunoscut şi pentru faptul că este un admirator al lui Dustin Hoffman, distribuindu-l pe acesta în numeroase filme.

Distribuţia acestui film este compusă din destul de puţini actori, deoarece acţiunea se desfăşoară în mare parte în jurul celor doi fraţi Babbitt. Cei mai importanţi actori sunt aşadar Dustin Hoffman, Tom Cruise şi Valeria Golino. Rolul lui Raymond interpretat de către Dustin Hoffman îi aduce acestuia al doilea Oscar după cel din Kramer vs. Kramer. Prestaţia sa a fost întradevăr meritorie de un asemenea premiu, deşi nu cred că ar pune cineva la îndoială acest lucru. De altfel Dustin Hoffman este unul dintre cei mai apreciaţi actori americani ai tuturor timpurilor, având la activ o carieră de peste 40 de ani şi fiind încununat cu 5 nominalizări şi 2 premii Oscar câştigate. Ceea ce este curios este că el a mai primit o nominalizare la cele mai importante premii ale cinematografiei americane tot pentru un rol într-un film al lui Barry Levinson. Iată aşadar că de fiecare dată când cei doi se întâlnesc colaborarea lor devine tot mai fructuoasă.

Cât despre Tom Cruise nu se poate spune că a făcut un rol prost. Ba dimpotrivă, prestaţia sa a fost una destul de bună, dar show-ul a fost acaparat de Dustin Hoffman. De fapt tocmai acest lucru îi este caracteristic lui Tom Cruise. Nu este un actor slab, nici măcar modest, dar parcă niciodată nu şi-a putut depăşi potenţialul. Aşa e şi în cazul rolului din Rain Man, el face un rol bun, dar nu destul de bun încât să-l eclipseze pe Dustin Hoffman. Totuşi acest lucru ar fi fost destul de greu ţinând cont de complexitatea celor două caractere.

Rain Man este un film excelent ce nu urmăreşte drama, senzaţionalul, ci mai degrabă capacitatea oamenilor de a-şi arăta dragostea faţă de semenii lor. Aşadar Rain Man este un film ce merită văzut, mai ales pentru că a ajuns un fel de cult pentru fanii săi.

Nota IMDB: 8

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
    • Andrei
    • 29 martie 2010

    cand o sa am chef – deci peste vro 2 ani – …cred ca o sa ma uit si eu la asta 😕

  1. 19 noiembrie 2010
    Trackback from : Sphere (1998) « Movie Feeds

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: