Up In The Air (2009)


Up In The Air este cel de-al treilea film al lui Jason Reitman după Juno şi Thank You For Smoking. A apărut la sfârşitul lui 2009 şi este unul dintre favoritele la Oscar. Canadianul Reitman nu s-a ocupat doar de regie, ci este şi unul dintre cei doi scenarişti ai filmului. Scenariul este aşadar realizat de către Jason Reitman şi Sheldon Turner, iar acesta are la bază cartea cu acelaşi nume a lui Walter Kirn.

Ryan Bingham este un agent ce se ocupă cu concedierea angajaţilor companiilor ce se tem să-şi concedieze proprii angajaţi. În acest sens el călătoreşte între diferite destinaţii din întreaga ţară cel puţin 250 de zile pe an. La o prima impresie ar părea că are o slujbă extrem de neplăcută. Însă nu e şi cazul lui Ryan. El nu numai că-şi iubeşte slujba, dar şi-a dezvoltat şi o filosofie de viaţă ce se pliază foarte bine pe ceea ce face. Totodată el se mai ocupă şi de organizarea unor discursuri motivaţionale legate de încurajarea unei vieţi cât mai simple, fără prea multe obligaţii. Se pare că are totul sub control, dar odată ce o cunoaşte pe Alex viaţa îi este dată peste cap.

Jason Reitman este aşa cum am precizat mai înainte un regizor canadian. Portofoliul său conţine doar 3 filme şi o serie de scurtmetraje. Până acum el a fost foarte apreciat pentru filmele sale, primind chiar şi o nominalizare la Oscar pentru regia din Juno. Dar se pare că el progresează de la film la film, deoarece pentru Up In The Air a primit încă 3 nominalizări (cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu adaptat). Reitman este aşadar unul dintre cei mai promiţători regizori ai noii generaţii. Să sperăm că va continua pe aceeaşi trasă ascendentă şi în viitor.

Despre distribuţia filmului nu am decât cuvinte de laudă. Nici nu ar fi posibil altfel după ce toţi cei 3 actori importanţi ai acestui film au primit nominalizări la Oscar pentru prestaţiile lor. George Clooney face un rol foarte bun în pielea lui Ryan Bingham, fiind probabil cel mai potrivit actor pentru acest rol. De altfel cred că filosofia sa de viaţă se potriveşte foarte mult cu cea a lui Ryan şi de aceea el este alegerea potrivită. Vera Farmiga reuşeşte să o interpreteze foarte bine pe Alex dând astfel personajului o doză importantă de realism. Iar ultima din acest trio este Anna Kendrick, actriţă ce a reuşit să facă cu brio tranziţia de la Twilight la rolul din Up In The Air.

Deşi la prima vedere nu pare, filmul este mai complex decât ne-am fi aşteptat. Up In The Air tratează un subiect destul de serios, dar o face cu graţie încât nu este atât de deprimant pe cât ar putea fi. Ba chiar conţine câteva scene foarte amuzante ce reuşesc să dea filmului o nuanţă optimistă. De apreciat este şi calitatea dialogului, precum şi importanţa mesajului. Prin intermediul acestei pelicule cred că se pot învăţa destule lucruri, mai ales pentru că aveţi ocazia să vedeţi anumite idei şi din altă perspectivă. De aceea Up In The Air este un film ce merită vizionat.

Nota IMDB: 7.9

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: