Das Weisse Band – Eine deutsche Kindergeschichte (2009)


Das Weisse Band sau The White Ribbon (numele sub care este cunoscut vorbitorilor de limbă engleză) este ultima creaţie a regizorului austriac Michael Haneke. Pentru acest film el este atât „mamă” cât şi „tată” deoarece Das Weisse Band este în întregime opera sa. De altfel Haneke s-a ocupat de acest proiect mai bine de 10 ani.

Ca o recunoaştere a valorii, filmul a fost nominalizat la premiile Oscar la două categorii. Prima, şi poate cea mai importantă, este cea pentru cel mai bun film străin al anului. Contribuţia lui Christian Berger este şi ea luată în seamă, pelicula fiind nominalizată şi pentru cea mai bună cinematografie. Laurii continuă să curgă, Das Weisse Band câştigând premii importante la festivaluri majore din întreaga lume.

Filmul recreaza viaţa unui sat din nordul Germaniei cu puţin înaintea izbucnirii Primului Război Mondial. Mai exact acţiunea se petrece în jurul anului 1914. În această perioadă rigorile şi autoritatea afectează majoritatea populaţiei, având efecte însemnate asupra comunităţilor germane. Mai afectaţi par a fi copiii, cei pe baza cărora se va construi Al Treilea Reich. De altfel însuşi acest film se vrea a fi o explicaţie a modului în care s-a dezvoltat mentalitatea viitorilor nazişti. Acest lucru este confirmat chiar şi de regizorul acestui film.

Michael Haneke este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori austrieci. Cariera sa se întinde pe mai bine de 10 ani. În acest interval el a regizat filme precum Funny Games, La Pianiste, Le Temps Du Loup sau Caché. Toate acestea sunt filme destul de bune, dar Das Weisse Band este cu siguranţă „perla” carierei sale.

Aş îndrăzni să spun că Das Weisse Band este cel mai bun film al anului 2009, dar probabil că nu aş fi luat în seamă de prea multă lume. 2009  a fost un an sărăcăcios în materie de film, majoritatea apariţiilor fiind comerciale. Din păcate acest lucru ia amploare, iar statutul cinematografiei ca cea de-a 7-a artă începe să se clatine. Din fericire mai apar din când în când producţii ca aceasta ce ne amintesc de adevăratul rol al filmului.
Da, îndrăznesc să afirm că Das Weisse Band este o operă de artă. Însă sunt sigur că pelicula aceasta nu se va bucura de succesul comercial al majorităţii filmelor de astăzi. Dar poate că este mai bine aşa. Cu toţii avem dreptul de a ne selecta preferinţele după bunul plac şi după intelectul fiecăruia. Iar acest lucru trebuie respectat. Însă este păcat să vedem transformarea prin care trece cinematografia de astăzi.

Cu toate că distribuţia conţine o serie de actori germani cunoscuţi, adevăratele staruri sunt copiii actori. Aceştia reuşesc să facă o treabă foarte bună în ciuda vârstei lor. Printre aceştia se află şi românca Maria-Victoria Drăguş. Ea s-a născut într-o familie româno-germană stabilită în Dresda. În afară de aceasta din distribuţie mai fac parte actori precum Christian Friedel, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Burghart Klauߟner şi Leonard Proxauf. Povestea este narată de către Ernst Jacobi. Deşi toţi aceşti actori au excelat remarcata mea este Leonie Benesch. În pofida faptului că a avut un rol foarte greu de interpretat, şi-a dus treaba la capăt cu mult profesionalism reuşind să-i acorde caracterului său (Eva) realismul de care avea nevoie.

Nota IMDB: 8.1

Nota Movie Feeds: 10

Reclame
  1. 11 octombrie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: