The Informant! (2009)


The Informant! este ultima producţie a lui Steven Soderbergh, filmul fiind lansat în 2009. Scenariul este semnat de către Scott Z. Burns şi are la bază cartea cu acelaşi nume a lui Kurt Eichenwald. După A Girlfriend Experience acesta este al doilea proiect al lui Soderbergh lansat în 2009.

Filmul are la bază povestea reală a lui Mark Whitacre, un angajat de top al unei companii ce se ocupă cu produse pe bază de porumb. Acesta le semnalează şefilor săi existenţa unui „turnător” ce ar fi sabotat compania, iar aceştia iau legătura cu FBI-ul. După ce se dovedeşte că până la urmă nu a fost decât o alarmă falsă, Whitacre le dezvăluie celor de la FBI probleme mai serioase în legătură cu conducerea companiei. Dar de aici înainte lucrurile iau o turnură extrem de spectaculoasă.

The Informant! este o satiră foarte interesantă. Pe lângă faptul că nu-ţi lasă creierul să lâncezească, filmul este şi foarte amuzant pe alocuri. Cu toate că pare confuz, subiectul filmului urmează îndeaproape evenimentele reale. Un alt plus îl reprezintă fascinantul Mark Whitacre, un om ce pare că este mai degrabă rodul imaginaţiei unui scriitor de succes decât un om obişnuit. Povestea sa merită cu siguranţă un film de acest calibru. Iar această peliculă se ridică la nivelul aşteptat.

Un alt mare plus al acestei pelicule îl reprezintă coloana sonoră. Aceasta este creată de către Marvin Hamlisch şi a fost chiar nominalizată la un Globurile de Aur. La aceleaşi premii au mai fost nominalizaţi Matt Damon şi Scott Z. Burns pentru cel mai bun actor în rol principal, respectiv cel mai bun scenariu.

Steven Soderbergh este unul dintre cei mai în formă regizori ai Hollywood-ului. El are un Oscar la activ (pentru Traffic) şi încă 3 nominalizări. Portofoliul său conţine filme precum Erin Brockovich, Traffic, Sex, Lies and Videotape, Che Part I & II, dar şi seria Ocean’s Eleven, Twelve, Thirteen. Deşi a şocat prin distribuirea unei actriţe porno într-unul din filmele sale, relaţiile cu actorii de top nu au fost deloc ştirbite. Dovadă face faptul că pentru The Informant! a lucrat cu Matt Damon, unul dintre cei mai apreciaţi actori americani.

Din distribuţia filmului face parte aşadar Matt Damon, dar pe lângă el mai găsim actori precum Scott Bakula, Melanie Lynskey şi Joel McHale. Matt Damon face un rol extraordinar, intrând foarte bine în pielea lui Mark Whitacre. De altfel el excelează de fiecare dată când este nevoit să interpreteze un rol la fel de complex ca cel din acest film. Dacă în 2009 cel mai important film în care a jucat a fost Invictus, atunci rolul din The Informant! este cu siguranţă cel cu care reuşeşte să impresioneze. Prestaţia celorlalţi actori a fost de asemenea una foarte bună, dar actorul ce mi-a lăsat cea mai bună impresie (înafară de Matt Damon bineînţeles) este Scott Bakula. El este cu siguranţă cunoscut spectatorilor români din nenumăratele seriale şi filme de mâna a doua în care a jucat. Dar cu ocazia acestui film reuşeşte să ne arate că potenţialul său este mult mai mare decât cel arătat în filmele precedente.

Nota IMDB: 7

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. 2 septembrie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: