Le Déclin de l’Empire Américain (1986)


Le Déclin de l’Empire Américain este un film canadian regizat de către Denys Arcand şi care a apărut în 1986. Scenariul este asigurat tot de regizorul canadian. Filmul s-a bucurat de o continuare, Les Invasions Barbares, apărut în 2003. De altfel există şi o a treia parte, L’Âge des Ténèbres, dar care nu s-a bucurat de aceeaşi atenţie ca predentele părţi. Primele două părţi ale trilogiei au fost nominalizate la Oscar, iar Les Invasions Barbares chiar a câştigat premiul pentru cel mai bun film străin al anului.

Filmul urmăreşte un cerc de prieteni intelectuali ce îşi împărtăşesc unul celuilalt experienţele şi opiniile legate de sex. Cu toate că sunt toţi profesori universitari, au o experienţă vastă în acest domeniu. Dar ceea ce este mai interesant este că viaţa sexuală le influenţează în mod excepţional concepţiile despre viaţă şi implicit ideologiile. De altfel aceştia sunt oameni cultivaţi, iar teoriile promovate de aceştia sunt foarte interesante.

Regizorul şi scenaristul acestui film, Denys Arcand, este unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de film canadieni. El a regizat şi celelalte părţi ale trilogiei din care face parte Le Déclin de l’Empire Américain, Les Invasions Barbares şi L’Âge des Ténèbres, dar şi Jésus de Montréal. Acard a primit chiar şi o nominalizare la Oscar pentru scenariul din Les Invasions Barbares.

Prestaţia actorilor este una excelentă, fiecare intrându-şi în rol foarte bine. De fapt cred că rolurile create de Denys Arcand li se potrivesc ca o mănuşă. Din distribuţie fac parte aşadar actori precum Rémy Girard, Yves Jacques, Louise Portal, Dominique Michel, Dorothée Berryman, Pierre Curzi şi Gabriel Arcand. Acesta din urmă este chiar fratele regizorului canadian. Ca şi în cazul lui Band of Brothers, m-aş fi aşteptat la un premiu important pentru distribuţia filmului luată ca ansamblu.

Le Déclin de l’Empire Américain este aşadar un film bun care deşi vorbeşte despre sex, tema centrală a multor filme de astăzi, analizează dintr-un punct de vedere interesant acest subiect. Dar trebuie să vă avertizez că acest film nu este pentru oricine, dialogurile inteligente putând plictisi mulţi spectatori neavizaţi.

Nota IMDB: 7.3

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: