Invictus (2009)


Invictus este ultima producţie semnată de către Clint Eastwood. Prin intermediul acestui film celebrul actor şi regizor american arată că nu a renunţat la filmele ce au ca temă sportul. De altfel ultimul său Oscar câştigat pentru regie a fost pentru filmul Million Dollar Baby, ce are ca temă boxul. Scenariul este asigurat de către Anthony Peckham, iar filmul este bazat pe cartea lui John Carlin.

Filmul urmăreşte povestea lui Nelson Mandela, mai exact perioada de după eliberarea din închisoare şi alegerea sa ca preşedinte al Africii de Sud. Dar aşa cum am spus mai devreme, Invictus are ca una din teme rugby-ul. În încercarea sa de a-i face pe sud-africani să uite de Apartheid, Mandela vede în echipa naţională de rugby (Springboks) un mijloc foarte important de realizare a acestui obiectiv. Astfel Madiba (Nelson Mandela) leagă o relaţie foarte strânsă cu căpitanul echipei, François Pienaar.

Regizorul acestui film, Clint Eastwood, este unul dintre cei mai importanţi actori americani de după cel de-al Doilea Război Mondial. Este celebru pentru westernurile în care a jucat, dar din păcate cariera nu i-a fost încununată cu succesul pe care l-ar fi meritat. Ca actor nu a obţinut niciun Oscar, fiind nominalizat doar o singură dată (pentru rolul din Unforgiven). Nu a devenit regizor peste noapte, cariera sa întinzându-se din 1971 încoace. Ca regizor a obţinut 4 premii Oscar, fiind astfel mai apreciat din acest punct de vedere decât ca actor. Printre filmele regizate de Clint Eastwood se enumeră Unforgiven, Million Dollar Baby, Mystic River, Flags of Our Fathers, Letters From Iwo Jima, Gran Torino sau Changeling. În ciuda vârstei sale înaintate, regizorul american continuă să regizeze şi să producă filme, în prezent filmând pentru Hereafter, film în care lucrează din nou cu Matt Damon.

Invictus este un film bun, dar care are şi părţile sale slabe. În ciuda faptului că urmează cu exactitate evenimentele reale, Clint Eastwood nu reuşeşte să aducă peliculei un strop de dinamism. Filmul se desfăşoară lin, fără răsturnări senzaţionale de situaţie, riscând să plictisească spectatorii neobişnuiţi cu filmele de acest gen. Un alt punct slab ar fi acela că partea de rugby din film nu a fost dezvoltată îndeajuns. Din această cauză caracterul lui Matt Damon (François Pienaar) apare foarte rar în film şi nu are astfel un impact major.

Distribuţia acestui film este plină de actori „băştinaşi”, aşa cum era de aşteptat. Dintre aceştia ar fi de remarcat Tony Kgoroge, actor ce a mai jucat şi în Blood Diamond, Lord of War sau Hotel Rwanda. Deşi în aceste filme a avut roluri puţin importante, în Invictus a avut ocazia să se facă remarcat deoarece caracterului său i s-a dat mai multă importanţă. Pe lângă actorii sud-africani prezenţi în film şi-au mai făcut loc şi doi actori mult mai celebri, Matt Damon şi Morgan Freeman. Ultimul dintre aceştia a făcut un rol senzaţional interpretându-l pe Nelson Mandela, iar această prestaţie l-ar putea propulsa ca favorit la cele mai importante premii din lumea cinematografiei. De asemenea şi Matt Damon face un rol destul de bun, deşi a avut de întâmpinat greutăţile de care aminteam mai devreme.

Invictus este aşadar un film bun, ce reuşeşte să ne prezinte modul în care Nelson Mandela şi-a relansat ţara. Vom înţelege astfel de ce el este atât de respectat şi iubit de atâta lume. Şi poate că vom reuşi să învăţam mai multe din filosofia de viaţă a celebrului lider sud-african.

Nota IMDB: 7.6

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. 26 octombrie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: