La Haine (1995)


Apărut în 1995, La Haine este un film francez regizat de Mathieu Kassovitz. Tânărul regizor francez este mai degrabă cunoscut drept actor, dar cu toate acestea La Haine nu este primul şi singurul său film. Cariera sa ca regizor conţine în total doar 10 filme, dintre care 4 sunt scurtmetraje. Pe lângă această peliculă cele mai cunoscute filme ale regizorului francez sunt Les Rivières Poupres, Gothika şi Babylon A.D. Însă ultimele două nu sunt altceva decât nişte dezamăgiri. Probabil că prin eşecul acestora Kassovitz şi-a dat seama că viitorul său ca regizorul nu este la Hollywood ci în ţara sa natală, Franţa.
Ca actor, Mathieu Kassovitz este cunoscut spectatorilor pentru rolurile din Le Fabuleux Destin D’Amelie Poulain, Munich şi Amen.

Vinz, Hubert şi Said sunt 3 buni prieteni cu origini diferite. Vinz este evreu, Hubert este negru, iar Said este arab. Toţi trăiesc în acelaşi cartier, dar asta este ceva obişnuit la periferia Parisului (şi a oraşelor din Franţa în general). Cu toate acestea viaţa lor nu este chiar fericită. Mai ales în ultima perioadă când ciocnirile violente dintre poliţie şi membrii „ghetoului” le pun zilnic viaţa în pericol.

La Haine este un film extraordinar ce reuşeşte să arate cu veridicitate problemele tinerilor francezi ce se confruntă cu o societate bazată pe ură şi rasism. „La Haine” înseamnă de asemenea ură în limbă franceză. Dar totuşi filmul nu treateaza doar această temă. O temă secundară, dar poate la fel de importantă, este aceea a prieteniei dintre oameni. Se pare că rasa sau religia nu au prea mare importanţă în relaţia dintre oameni. Sau cel puţin nu ar trebui să aibă.

Actorii principali din La Haine sunt Vincent Cassel, Hubert Koundé şi Said Taghmaoui. Ei îşi joacă personajele ce le poartă numele. De altfel acest lucru se întâmplă cu majoritatea actorilor ce au participat la acest film. Mathieu Kassovitz face chiar o apariţie cameleonică în propriul film, jucând un rol minor.

La Haine s-a bucurat de aprecierea criticilor de pe „bătrânul continent”, primind numeroase premii la festivaluri celebre. Printre aceste se enumeră un premiu César pentru cel mai bun film. Mathieu Kassovitz n-a fost nici el uitat de critici, fiind distins cu premiul César pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun montaj. De asemenea la festivalul de la Cannes a primit premiul pentru regie.

Nota IMDB: 8.1

Nota Movie Feeds: 9

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: