Dog Day Afternoon (1975)


Dog Day Afternoon este un film apărut în 1975, în regia lui Sidney Lumet. Aceasta e o producţie ce are la bază un scenariu creat de Frank Pierson şi care este inspirat din fapte reale. În întocmirea acestuia un rol important l-a avut şi articolul semnat de către P.F. Kluge şi Thomas Moore. Pentru acest scenariu Frank Pierson a fost recompensat cu un Oscar.

Filmul este aşadar inspirat din fapte reale, mai exact un jaf petrecut în august 1972. Sonny şi Sal sunt doi buni amici ce pun la cale jefuirea sediului unei bănci. Dar ceea ce părea a fi un plan foarte bun se transformă într-o nereuşită. Restul e deja istorie.

Cu toate că tema aceasta a fost folosită de-a lungul timpului în numeroase filme, Dog Day Afternoon nu-şi plictiseşte spectatorul prin prelungiri inutile, violenţă gratuită şi dialoguri lamentabile. Dog Day Afternoon este un film cult pentru iubitorii genului, iar prestaţia actorilor a fost adulată mult timp de la lansarea acestui film. Dacă tot veni vorba de actori trebuie să spunem că cei doi infractori sunt interpretaţi de doi foarte buni prieteni, Al Pacino şi John Cazale. Cei doi au mai jucat împreună şi în primele două părţi ale trilogiei The Godfather.

Creatorul acestui film, Sidney Lumet, este unul dintre cei importanţi regizori ai anilor ’70-’80. În această perioadă el a obţinut nominalizări la Oscar pentru filme precum Prince Of The City, The Verdict şi Network. În acelaşi interval de timp se încadrează şi Dog Day Afternoon, film pentru care Lumet a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun regizor. De asemenea tot Lumet este regizorul capodoperei 12 Angry Men. Cu toate că a ajuns la o vârstă destul de înaintată, regizorul american nu s-a oprit din pasiunea pentru film, regizând în 2006 şi 2007 filme precum Find Me Guilty şi Before The Devil Knows You’re Dead.

Aşa cum am spus şi mai devreme, prestaţia actorilor este una de excepţie, nu degeaba actori precum Chris Sarandon şi Al Pacino fiind nominalizaţi la Oscar. Acesta din urma face un rol senzaţional, continuând în nota cu care s-a făcut cunoscut în primele două părţi din The Godfather. Aşadar din distribuţia acestui film mai fac parte Al Pacino, John Cazale, Chris Sarandon şi Charles Durning. Pentru John Cazale a fost penultimul film căci în următorii ani a fost depistat cu cancer. De altfel el a murit imediat după terminarea filmărilor la The Deer Hunter. Din păcate s-a stins din viaţă mult prea devreme neapucând să-şi exploateze la maxim potenţialul. Dar măcar amintirea i se va păstra odată cu filmele în care a jucat: The Godfather, The Godfather II, The Conversation, The Deer Hunter şi Dog Day Afternoon.

Nota IMDB: 8.2

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: