Der Himmel über Berlin (1987)


der himmel uber berlin

Der Himmel über Berlin sau Wings of Desire, aşa cum mai este cunoscut în ţările vorbitoare de limbă engleză, este un film regizat de către Wim Wenders. Regizorul german este de asemenea autorul scenariului alături de Peter Handke şi Richard Reitinger. A apărut în 1987 şi a fost ultimul film al celebrului actor german Curt Bois. La 5 ani de la apariţia acestui film a apărut şi o continuare, intitulată In weiter Ferne, so nah! (Faraway, So Close!).

În Berlinul anilor ’80 doi îngeri, Damiel şi Cassiel, contemplau şi observau condiţia muritorilor. Cu toate că ei erau nemuritori, cei doi îngeri nu conteneau să se minuneze de simplitatea şi trăirile oamenilor. Damiel a ajuns la un stadiu atât de ridicat al admiraţiei pentru oameni încât s-a îndrăgostit de o trapezistă de la circ.

Filmul este o îmbinare a poeziei cu filosofia, rezultatul fiind unul neaşteptat de reuşit. De asemenea reprezintă o celebrare a vieţii şi a fiinţei umane. Der Himmel über Berlin a fost apreciat şi în afara Germaniei şi este totodată considerat drept cea mai bună producţie a lui Wim Wenders. Modul în care a fost filmat are un farmec aparte care te face să te întrebi dacă vreun regizor va mai reuşi să obţină un rezultat asemănător. Der Himmel über Berlin îţi insuflă în final o parte din pasiunea şi emoţia sa.

Cu ocazia acestei pelicule Wim Wenders nu ezită să le mulţumească mentorilor săi, regizorii Yasujiro Ozu, François Truffaut şi Andrei Tarkovsky. Influenţa acestora şi-a pus amprenta pe cariera regizorului german, iar faptul că Wenders este un fost absolvent al facultăţii de filosofie l-a ajutat mult să-şi folosească ideile în filme.

Printre actorii ce au făcut parte din distribuţia acestui film se enumeră Bruno Ganz, Otto Sander, Solveig Dommartin, Curt Bois şi Peter Falk. Pentru Bruno Ganz rolul lui Damiel este cel mai bun din cariera sa în opinia multora. Naturaleţea şi expresivitatea l-au ajutat să pună perfect în scenă acest rol. Solveig Dommartin face şi ea un rol excepţional, ţinând cont că a fost nevoită să ia lecţii de trapez timp de 8 săptămâni. La momentul realizării acestui film ea era logodnica regizorului german, cei doi colaborând şi pentru Bis ans Ende der Welt (cunoscut şi sub numele de Until The End Of The World). Din păcate actriţa franco-germană a murit în 2007, înainte de a-şi fi spus ultimul cuvânt în lumea cinematografiei. Acest film este aşadar un motiv în plus pentru a ne-o reaminti.

Der Himmel über Berlin este o adevărată capodoperă, acest film putând fi catalogat o operă de artă pentru simplul fapt că astfel de filme nu se mai produc în ziua de astăzi. Cu siguranţă regizorii de azi ar trebui să înveţe ceva de la cinematografia anilor ce-au trecut că filmul nu este doar o metodă de a produce bani. Filmul este o artă şi nu un mijloc de a distra masele.

Nota IMDB: 8

Nota Movie Feeds: 9

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: