The Great Escape (1963)


The Great Escape este probabil unul dintre cele mai bune filme ale anilor ’60. Regizat de John Sturges, filmul are la bază cartea cu acelaşi nume a lui Paul Brickhill, aceasta fiind de asemenea inspirată din evenimente reale.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial naziştii îi închideau pe prizonierii britanici de război în lagăre. Însă acolo erau trataţi cu respectul cuvenit unor grade militare. Cu toate astea prizonierii reuşeau să evadeze în mod constant. Dar deşi nu ajungeau prea departe, le puneau beţe în roate nemţilor. Aşa că aceştia au hotărât să-i strângă pe toţi într-un lagăr unde să fie păziţi strict şi de unde să nu mai poată evada. Ceea ce s-a întâmplat mai departe este uşor previzibil deoarece numele filmului dezvăluie mai mult decât ar trebui.

Filmul a reuşit să inspire şi să impresioneze mult timp după apariţia sa. Chiar şi în zilele noastre este luat drept reper de mulţi cineaşti. Cu toate că în mare parte filmul nu se abate de la evenimentele istorice, au existat şi unele modificări intenţionate. Spre exemplu rolul americanilor în desfăşurarea evenimentelor a fost unul minor, dar cu toate acestea în The Great Escape sunt cel puţin 3 personaje de această naţionalitate care joacă un rol destul de important. Dar asta nu cred că ştirbeşte câtuşi de puţin din strălucirea filmului. Un alt aspect interesant legat de această peliculă este aceea că unii dintre actori chiar au participat în cel de-al Doilea Război Mondial. Donald Pleasence de exemplu a fost pilot în armata britanică în perioadă războiului şi a fost chiar închis într-un astfel de lagăr. James Garner a fost de asemenea soldat în armata Statelor Unite în aceeaşi perioadă.

Artizanul acestui film, John Sturges, a fost unul dintre cei mai importanţi regizori ai vremurilor sale. Pe lângă The Great Escape a mai regizat filme precum Gunfight at the O.K. Corral, remake-ul The Magnificent Seven sau Bad Day at Black Rock.

Distribuţia filmului conţine o serie de actori celebri precum Richard Attenborough, Steve McQueen, James Garner, Charles Bronson, James Coburn sau Donald Pleasence. Richard Attenborough nu a excelat doar ca actor ci s-a bucurat de succes şi ca regizor. Câteva dintre filmele sale sunt A Bridge Too Far, Gandhi, Shadowlands sau Chaplin. Unul dintre actorii ce s-au bucurat de cel mai mult succes de pe urma acestui film este Steve McQueen. El şi-a făcut o adevărată armată de fani şi a rămas celebru pentru interpretarea din The Great Escape. Păcat însă că a murit la doar 50 de ani.

Şi pentru că suntem în preajma Crăciunului, The Great Escape a fost votat într-un sondaj din Marea Britanie drept al 3-lea film dorit de către telespectatori pentru vizionare de Crăciun. Dacă argumentele prezentate mai sus nu sunt de ajuns, atunci măcar acesta să vă convingă.

Nota IMDB: 8.4

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: