Nunta Mută (2008)


„Şi întunericul a venit de la răsărit…”

În mare cam aceasta este tema filmului regizat de Horaţiu Mălăele. Aşa cum spune şi debutantul regizor al acestui film, Nunta Mută este o poveste aflată undeva la limita dintre realitate şi fantezie. Acţiunea se petrece în 1953, anul morţii „tovarăşului” Stalin. Datorită acestui eveniment lumea era nevoită să îl comemoreze timp de 7 zile pe fostul mare conducător al URSS. Dar acest moment este cât se poate de nepotrivit pentru Iancu şi Mara. Cei doi se căsătoresc exact în ziua în care se produce „nefericitul” eveniment.

Despre filmul lui Mălăele se pot spune multe, dar nu că n-ar avea haz sau că nu ar fi un film serios. Chiar dimpotrivă, reuşeşte să îmbine aceste două diferite caracteristici foarte bine. Nunta Mută este o veritabilă tragicomedie aşadar. Filmul nu duce lipsă nici de umor, dar nici de scene dramatice. Toate acestea sunt foarte bine închegate şi fac din Nunta Mută un film destul de bun, peste media celor apărute în ultimii ani.

Deşi acţiunea se petrece în 1953, viaţa satului de atunci se aseamănă aproape în întregime cu cea de acum. Se pare aşadar că vremurile nu s-au schimbat atât de mult. Cel puţin din punctul ăsta de vedere.

Unul dintre singurele defecte ale filmului este acela că durează prea puţin, durata sa trecând cu puţin peste o oră şi 20 de minute. Însă ceea ce merită apreciat este că filmul beneficiază şi de o coloană sonoră. Acest lucru era una dintre hibele filmelor româneşti, dar care se pare că tinde să se rezolve. Coloana sonoră este semnată de Alexandru Andrieş.

Aşa cum am precizat şi mai înainte, Nunta Mută reprezintă debutul regizorial al lui Horaţiu Mălăele. De fapt el a mai regizat piese de teatru, dar niciodată lungmetraje. După cum se prezintă acest prim film al său se poate spune că „viitorul sună bine”. Să sperăm aşadar că succesul îi va surâde şi pe viitor.

Distribuţia filmului este una de excepţie fiind formată atât din actori deja celebri cât şi din actori în curs de afirmare. Printre actorii filmului Nuntă Mută se enumera Doru Ana, Meda Andreea Victor, Alexandru Potocean, Valentin Teodosiu, Alexandru Bindea, George Mihăiţă, Luminiţa Gheorghiu, Dan Condurache, Şerban Pavlu, Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu, Tudorel Filimon şi Mihai Constantin. Cei doi actori principali, Meda Andreea Victor şi Alexandru Potocean îşi duc rolurile la bun sfârşit cu bine, reuşind să ignore numele actorilor alături de care joacă.

Nota IMDB: 8.3

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: