La Mala Educación (2004)


Apărut în 2004, La Mala Educación este un film scris şi regizat de Pedro Almodóvar. El abordează o temă destul de interesantă, legată de problemele homosexualilor. Prin acest film Almodóvar încearcă cumva să explice de ce unii dintre noi aleg să fie diferiţi. O altă problemă ridicată de acest film este aceea a înşelăciunii, a trădării şi a egoismului. De fapt ar fi trei, dar cred că acestea se leagă foarte bine între ele şi pot formă o „calitate” impresionantă.

Ignacio este un tânăr homosexual, care în copilărie a fost molestat de către preotul ce-i era profesor. Tot în acea perioadă se îndrăgosteşte de Enrique. Dar deşi cei doi au fost despărţiţi de către părintele Manolo, Ignacio nu-şi va pierde sentimentele faţă de acesta, încercând mereu să-l regăsească.

La Mala Educación nu este primul film al lui Almodóvar despre homosexuali şi problemele lor. În 1999 el a regizat Todo Sobre Mi Madre, film ce a câştigat Oscarul pentru cea mai bună peliculă străină a anului. Dacă în Todo Sobre Mi Madre am aflat despre problemele homosexualilor prin perspectiva femeilor, odată cu La Mala Educación putem analiza aceeaşi situaţie dintr-o altă perspectivă, respectiv cea a „subiecţilor” în cauză.

Filmul poate părea destul de greu de urmărit din cauza subiectului (unele scene ar putea să vă şocheze), dar sunt sigur în final veţi fi mulţumiţi de opera lui Pedro Almodóvar. Prima jumătate a filmului este pe cât de lină pe atât de confuză, dar odată cu cea de-a doua jumătate lucrurile se vor clarifica cu o viteză ameţitoare.

Cu toate că cinematografia spaniolă este încă o necunoscută pentru mulţi, filmele din această ţară sunt de o calitate impresionantă, nu de puţine ori depăşind mega-producţiile hollywoodiene. În ultima perioadă filmele spaniole s-au făcut remarcate în întreaga lume prin intermediul unor actori precum Javier Bardem şi Penelope Cruz sau regizori ca Alejandro Amenabar şi Pedro Almodóvar.

Din distribuţia filmului fac parte o serie de actori foarte buni, cunoscuţi de către obişnuiţii cinematografiei spaniole. Printre aceştia se enumeră: Gael Garcia Bernal, Fele Martinez, Daniel Jimenez Cacho şi Lluis Homar. Deşi Gael Garcia Bernal este mexican (şi implicit cunoaşte limba spaniolă), a fost nevoit să urmeze cursuri pentru a-şi îmbunătăţi limba şi pentru a învăţa limbajul trupului tipic spaniol.

Nota IMDB: 7.5

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: