Tora! Tora! Tora! (1970)


Probabil că toată lumea cunoaşte ce s-a întâmplat la Pearl Harbor pe 7 decembrie 1941. Dacă nu, atunci ar trebui să se intereseze. Ceea ce a fost prezentat în filmul din 2001 n-a fost decât o distorsiune a realităţii. Lucru obişnuit pentru americani. De-a lungul timpului ei au reuşit să „stâlcească” neintenţionat sau nu povestea a numeroase filme (ex: They died with their boots on) . Culmea este că toate au fost modificate în favoarea americanilor. Să fie vorba de manipulare sau nu, adevărul este mereu undeva la mijloc.

Revenind la Tora! Tora! Tora! putem afirmă că acesta este cel mai bun film pe temă evenimentelor de la Pearl Harbor. Filmat oarecum sub formă unui documentar, filmul ne prezintă întâmplările din perspectivă celor două tabere implicate. Ceea ce mă surprinde este faptul că acest film a reuşit să fie lansat în pofida imaginii negative pe care o aruncă asupra americanilor. Dar probabil că la 25 de ani de la nenorocirile de la Hiroshima şi Nagasaki americanii s-au simţit oarecum vinovaţi şi au acceptat lansarea colaborării americano-japoneze.

După cum am spus, filmul este o colaborare americano-japoneză, însuşi numele filmului reprezentând codul folosit de japonezi în operaţiunea din 7 decembrie 1941. Prestaţia actorilor din cele două tabere este una foarte bună, cu toate că niciun actor nu iese din tipar. Însă asta reprezenta un lucru obişnuit în acea perioadă, când mai toţi actorii erau de de acelaşi nivel valoric.

Regizorul acestui film este răposatul Richard Fleischer. El a fost premiat cu Oscarul pentru cel mai bun documentar, Designed for Death, în 1947. De asemenea unul dintre cei mai renumiţi actori din distribuţia filmului este Jason Robards, ce în întreagă să carieră a fost răsplătit cu două premii Oscar.

Dacă veţi vrea să urmăriţi un film istoric sau dacă vreţi să ştiţi ce s-a întâmplat întradevăr la Pearl Harbor, atunci Tora! Tora! Tora! este o alegere bună. De asemenea recomand acest film fanilor Pearl Harbor.

Nota IMDB: 7.5

Nota Movie Feeds: 8

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: